Početna - IZDVOJENO - Sljedeći vikend počinju pješačke ture mitsko povijesnom stazom od Trebišća do Peruna
web

Sljedeći vikend počinju pješačke ture mitsko povijesnom stazom od Trebišća do Peruna

Šetnje ovom povijesnom stazom kreću u subotu, 2. svibnja,  a tura koja iznosi 120 kuna uključuje pješačenje uz stručno vođenje u selo Trebišće, ručak uz piknik, doživljaj prirode i povijesti područja te razgled muzejske zbirke te predstavu u režiji Teatra Perunika.  Stručno vođenje je uz Marija Zaccarie.

Na istočnim padinama Učke, iznad prekrasne plaže Mošćeničke Drage, proteže se dubok i tajnovit klanac koji u svojemu hladu skriva priču stariju od tisućljeća. Dugo je postojala slutnja da su ovi obronci Učke bili od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas znamo da je to područje odabrano za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja, mjesto gdje su se odvijala mitska zbivanja na kojima su počivali ciklus života i prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak.

Mitsko-povijesna staza “Trebišća – Perun”, otvorena 2009. godine, pokušaj je da vam se približi tko su zapravo Slaveni, što danas znamo o tome odakle su i zašto došli na ovo područje, te kakva su bila vjerovanja prema kojima su krojili život svoje zajednice. Bit će vam izložena i uzbudljiva priča o tome kako su tragovi te drevne prošlosti preživjeli tisućljeće nemirne povijesti da bi danas, djelić po djelić, bili sastavljani u ono što znamo o svetoj prirodi ovog prostora.

Staza će vas provesti kroz netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoške vale i dovesti na vrh Perun (880 m). Uz mitsku dimenziju ovog prostora, bit će vam predstavljene i izuzetne ljepote ovoga prirodnoga krajolika te uspomene na težak ali slikovit negdašnji život ljudi ovoga kraja.

Mitsko-povijesna staza “Trebišća-Perun” cjelodnevni je planinarski izlet. Prije nego što krenete, procijenite svoje fizičke sposobnosti, obucite odgovarajuću obuću i odjeću te ponesite dostatne količine vode i hrane. Jedini pouzdan izvor za dopunu pitke vode nalazi se u zaseoku Trebišća.

Put traje oko 5 sati,a podrazumijeva stručno vođenje s raskršća Mošćeničke Drage pa sve do sela Trebišće, predstavu u selu baziranu na staroslavenskoj mitologiji, ručak na bazi tradicionalne istarske kuhinje, posjet izložbenom prostoru sa pregledom fotografija i mapa istraživanja područja, povratak drugim putem prema crkvici Sv. Petra. Put traje između četiri i pet asti, a ukoliko grupa zahtjeva, može se popesti i na brdo Perun uz dodatnih sat vremena uspona.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Grad Opatija odbija povećanje cijene odvoza otpada

Grad Opatija je odbio zahtjev Komunalca d.o.o. za izdavanje suglasnosti na izmjenu Cjenika javne usluge prikupljanja miješanog otpada i biorazgradivog ...