Početna - MORE I NAUTIKA - Cruiser Adonia u riječkoj luci: Englezi oduševljeni

Cruiser Adonia u riječkoj luci: Englezi oduševljeni

Cruiser-Adonia-u-rijeckoj-luci-Englezi-odusevljeni-Rijekom-a-jos-vise-RijecanimaRIJEKA Doček je usitinu fantastičan, bolji i srdačniji nego u bilo kojem od gradova koje smo do sad posjetili – bili su prvi dojmovi po silasku s cruisera Adonia u riječkoj luci britanskog bračnog para Trishe i Paula Dawson, koji su odlučili »preskočiti« organizirane izlete autobusima, organizirane za turiste s broda i s Rijekom se upoznati u vlastitom aranžmanu, pješice.
cruiser Adonia zbog svoje je relativno male duljine i gaza od oko šest metara, pristao na Molo longu, nedaleko Terminala, za razliku od prošlogodišnjeg dolaska nešto većeg cruisera Oriana, u vlasništvu iste kompanije P&O Cruises koji je morao ostati na sidrištu. Tada je dolazak broda zorno pokazao razmjere fijaska izgradnje Putničkog terminala na lokaciji koja dubinom mora ne dopušta pristajanje putničkih brodova, i to po cijeni od stotinu milijuna kuna.
Ovoga puta stvari su tekle daleko jednostavnije, pa su Britanci vrlo brzo po iskrcaju s ukupno osam autobusa krenuli na izlete u Opatiju, Hum, Delnice, Vrbnik i na Trsat, a onima koji su grad htjeli razgledati vlastitim tempom na raspolaganju je bio i riječki turistički autobus, koji je iznimno za ovu priliku stavljen u pogon izvan uobičajene sezone prometovanja.
Posebno popularno odredište među Britancima je bio Trsat, gdje su stigli organiziranim prijevozom, ali i turističkim autobusom, a nezaobilazne točke u tom dijelu grada uvijek su gradina i marijansko svetište, kojima su oduševljeni bili i gosti s Adonie.
Adonia je na Molo longo privezana oko 12 sati, a posebnu je atrakciju za tada još malobrojne šetače lukobranom predstavljala »manovra« okretanja 180 metara dugog broda na ulazu u riječki lučki bazen. Iako je riječ o relativno malom cruiseru, Adonia je ipak na vezu izgledala impresivno, privlačeći poglede šetača.
Prema dojmovima posjetitelja s Adonie, lučke vlasti i turistička zajednica trebale bi se pobrinuti da tako i ne ostane jedan brod godišnje jer Rijeka s širim okruženjem ne treba se sramiti konkurencije. Sramiti se trebaju jedino oni koji to do sad nisu znali masama turista pokazati.
Autor članka: Tanja Županović

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Regata Vela Vrata okupila 25 posada (FOTO galerija)

Ukupni pobjednik regate je jedrilica Follow us Vulkan nova sa skiperom Ivicom Šćurićem. Za najuporniju posadu proglašena je posada di ...