Početna - IZDVOJENO - CTK Rijeka slavi 20. rođendan
CTK_rijeka_20_godina_banner_2
web

CTK Rijeka slavi 20. rođendan

U dvadeset godina svoga djelovanja Centar tehničke kulture Rijeka održao je preko 20.000 sati edukacije u kojima je sudjelovalo više od 10.000 građana svih dobnih skupina. Na organiziranim javnim događanjima udruge sudjelovalo je gotovo 45.000 građana i građanki.

Kako bi proslavili dvadeset godina rada odlučili su građanima i građankama pokloniti 20 događanja na kojima će, kao i uvijek, moći nešto naučiti, informirati se, steći nova poznanstva i dobro se zabaviti. Događanjima će se CTK Rijeka uključiti u brojne nacionalne i međunarodne kampanje kao što je Europe Code Week, Computer Science Education Week, europsku kampanju Time to move te 8. Tjedan cjeloživotnog učenja kojim započinju slavlje već sljedeći tjedan.

Upisi u radionice

Na prvom događanjukoje je održano 29. rujna 2014., predstavljen je program CTK Rijeka za naredno razdoblje. Istog dana otvoreni su upisi za radionice čija provedba kreće već polovicom listopada. Radi se o Programiranju za darovite, Foto radionici, E-novinama, Radionici obrade digitalne fotografije i edukaciji za stjecanje ECDL diplome.

Sve informacije o upisima u nove radionice možete pronaći na novoj Internet stranici Centra tehničke kulture Rijeka, koja se nalazi na istoj adresi www.ctk-rijeka.hr.

Novi projekti

CTK Rijeka osigurao je sredstva za provedbu nekoliko projekata koji će svakako obogatiti riječku zimu 2014./2015. za brojne građane i građanke, a i šire. Sudjelovanje u projektima bit će besplatno za sve sudionike i sudionice.

Projekt A.S.A.P. – aktivni i sigurni ambasadori promjene je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, a usmjeren je na edukaciju i osvještavanje važnosti borbe protiv nasilja.  Preventivno će se djelovati kroz sljedeće aktivnosti: edukacijom o prevenciji nasilja, edukacijom volontera i volonterki  za rad na SOS telefonu za žrtve nasilja, informatičko-kreativnim radionicama na kojima će se izraditi nenasilna računalna igrica te medijskom radionicom kroz koju će mladi izvještavati o pozitivnim primjerima u lokalnoj zajednici te će provesti medijsku kampanju protiv nasilja. Partneri na projektu su: Centar za socijalnu skrb Rijeka, Društvo za kibernetiku psihoterapije i SOS telefon – grad Rijeka.

I ove godine CTK  Rijeka i partneri (Društvo za kibernetiku psihoterapije, EU klub, CEDRA HR, Regionalna razvojna agencija Porin) omogućit će mladima edukaciju s ciljem razvoja poduzetničkih vještina kod mladih nezaposlenih osoba i mladih koji rade u udrugama za mlade. Edukacija Mi znamo kako će se sastojati od sljedećih modula: Razvoj inovativnih rješenja i kreativnost, Društveno poduzetništvo, Poslovni plan i marketing plan, Primjena osobnog računala u poslovanju, Izrada i održavanje Internet stranica, Izrada vizualnog identiteta, Komunikacijsko-motivacijske radionice, PR akademije i EU akademije.

Klub za mlade RI connect nastavlja sa svojim djelovanjem i u 2014./2015. godini. U sklopu njegov programa, koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih,  mladima će biti ponuđeni edukativni, kulturni i informativni sadržaji poput Zimske i Ljetne škole, radionice pisanja i provođenja EU projekata, vještina traženja posla, izložbi, debatnih večeri i info kutka. Projekt će se provesti u partnerstvu s Društvom za kibernetiku psihoterapije, Gradom Rijekom i Klasterom za eko-društvene inovacije i razvoj (CEDRA HR).

Generation 0101 je strateško partnerstvo između sedam europskih organizacija (CTK Rijeka (nositelj), Sveučilište Izmir, Centro Studi Città di Foligno, Langas į ateitį, Cyprus Community Media Center, Telecentar, Latvijas informacijas un komunikacijas tehnologijas asociacija) s ciljem korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u rješavanju gorućeg društvenog problema – nezaposlenosti mladih. Organizacije će provesti istraživanje o provedbi Digitalne agende u svojim zemljama, te razviti sedam ICT modula usklađenih sa suvremenim tržištem rada i besplatno educirati 245 mladih. Projekt financira Europska komisija kroz program Erasmus+.

Kroz petnaest mjeseci projekt Work is the Key će stvoriti preduvjete za ekonomsku nezavisnost i deinstitucionalizaciju 60 žena žrtava nasilja u Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Sedam partnerskih organizacija (Regionalna razvojna agencija Porin (nositelj), Udruga za zaštitu obitelji, SOS telefon-Grad Rijeka, Adela centar za žene, Grad Rijeka, Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Rijeka) ponudit će novi model zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program za razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., instrument pretpristupne pomoći. Prijavljen je na natječaj Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici (faza II).

Višegodišnji nagrađivani volonterski projekt Centra tehničke kulture Rijeka  Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli nastavit će sa provedbom aktivnosti upoznavanja kulturne, industrijske i povijesne baštine za građane i građanke na mjesečnoj bazi. Projekt omogućuje digitalnu inkluziju njegovim korisnicima te promiče međugeneracijsku solidarnost i učenje. Do kraja godine građani će planiraju se posjeti Kampusu Sveučilišta u Rijeci, Kastvu i Astronomskom centru Rijeka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...