Početna - IZDVOJENO - Ekskluzivno: Cvitan povlači optužnicu protiv Željka Sačića
Željko Sačić
web

Ekskluzivno: Cvitan povlači optužnicu protiv Željka Sačića

U svjetlu razrješenja županijske državne odvjetnice u Zagrebu Dinko Cvitan donio je još jednu kontroverznu odluku o povlačenju optužnice protiv generala Željka Sačića.

Iako je prije desetak dana optužnica protiv Sačića i ostalih optuženih poslana optužnom vijeću na ocjenu, te ju je vijeće prema našim saznanjima trebalo potvrditi, Dinko Cvitan odlučio ju je povuči. Uvjereni smo da je ova odluka vezana za Cvitanovu želju da se približi i dodvori braniteljskoj populaciji ali i kao neslužbeni razlog smjene Željke Pokupec, kakav zaključak bi javnost trebala donijeti sama. Očito da je Cvitan vješto odabrao momenat za objavu donošenje ovakve odluke upravo iz razloga kako bi utjecao na javno mijenje i nametnuo zaključak da je Željka Pokupec smijenjena zbog optužnice protiv Sačića.

Smatramo da su ovo za Cvitana pogubne igre iako će javnost sa oduševljenjem prihvatiti vijest o povlačenju optužnice protiv Željka Sačića. Nedvojbeno će Cvitan kod braniteljske populacije pridobiti velike simpatije zbog takvog poteza. Međutim, iako kao urednik ovog portala pozdravljam ovakvu odluku ne mogu se složiti sa razlozima njenog nastanka. Kada je pozadina odluke o vrlo ozbiljnim optužbama političkog karaktera tada je takav postupak vrlo opasan i poguban za onoga tko ju je donio ali i za pravni poredak kojeg bi trebao čuvati. S obzirom da je prije nekoliko dana DORH optužnicu dostavio optužnom vijeću  to jasno ukazuje da je postojala osnovana sumnja, te  upravo ta činjenica jasno govori da je trebalo provesti kazneni postupak i kroz njega utvrditi osnovanost optužbe ili pak osloboditi okrivljenike krivnje, odnosno pustiti sudu da odradi svoj posao. Ovakvo presuđivanje bez presude predstavlja pravni presedan i vrlo je opasno u smislu vladavine prava i opće pravne jednakosti i sigurnosti.

Na posljetku držimo da ova kontroverzna  Cvitanova odluka ima za cilj utjecati na povjerenje u rad državnog odvjetnika ali prava pozadina donošenja takve odluke vrlo će brzo biti otkrivena i takva odluka nedvojbeno bi mogla  utjecati na razrješenje samog glavnog državnog odvjetnika.

Glavni državni odvjetnik trebao bi stajati u službi pravde i zaštite vladavine prava, a ne služiti prljavim političkim igrama i smicalima unutar državnih institucija i međupolitičkim opcijama. Žalosno je da je predmet ovog državno odvjetničko-političkog igrokaza najodlikovaniji policajac Domovinskog rata, general Željko Sačić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...