Početna - IZDVOJENO - “Dan sjećanja” na kvarnerske emigrante
foto: web

“Dan sjećanja” na kvarnerske emigrante

Na današnji dan, 10. veljače, obilježava se “Dan sjećanja” na sve one koji su nekada bili stanovnici Kvarnera i Istre, a koji su tijekom 2. svjetskog rata bili prisiljeni napustiti svoje domove te sreću i bolji život potražiti negdje drugdje, van domovine.

Ovaj dan prvi puta je obilježen u Italiji 2004. godine, a osim što se na ovaj dan sjećamo iseljenika, sjećamo se svih žrtava koje su nakon ulaska jugoslavenskih partizanskih snaga u dio tadašnje Kraljevine Italije (Istra, Rijeka, Trst) bile uhapšene i bačene u kraške jame.

“Dan sjećanja” za cilj ima upravo to – sjećanje na sve nevine žrtve. Svaki besmisao rata i ratnih zbivanja treba zaboraviti i okrenuti se prijateljstvu koje potomci žrtava njeguju i razvijaju. Cilj sjećanja mora biti jačanje današnjih prijateljskih veza Talijana i Hrvata i Slovenaca, znajući da se više nikada ne smije ponoviti sukob između njih.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...