Početna - IZDVOJENO - Danas konzultacije na Pantovčaku, Milanović odbio doći
kolinda hrt
foto: hrt

Danas konzultacije na Pantovčaku, Milanović odbio doći

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak u 13 sati na Pantovčaku nastavlja treći krug konzultacija s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade, za što je potrebna potpora 76 izabranih saborskih zastupnika, a koju za sada nitko nema.

Treći krug konzultacija počeo je u ponedjeljak, kada je hrvatska predsjednica najprije prijepodne primila petero profesora ustavnoga prava, a nakon toga održala i zajednički razgovor s čelnim ljudima Domoljubne te koalicije Hrvatska raste.

Predsjednica Grabar-Kitarović će najprije razgovarati s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina te zatim čelnicima stranaka i koalicija te se obratiti javnosti po završetku konzultacija, oko 17.30 sati.

Prema jučerašnjoj najavi predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koalicija Hrvatska raste neće danas doći na Pantovčak. Nije riječ o bojkotu, rekao je Milanović jučer nakon sastanka u Uredu predsjednice, nego o tome da nema smisla ponovno dolaziti dan kasnije ako se situacija nije promijenila, odnosno da nema potporu dovoljnog broja zastupnika kao mandatar Vlade.

Predsjednik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko sinoć je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i koalicijskih partnera potvrdio da će i danas doći na Pantovčak.

Uoči trećeg kruga konzultacija koalicija Hrvatska raste odbila je prijedlog Mosta nezavisnih lista da državu vodi tripartitna Vlada i da premijer bude nestranačka stručna osoba, no podržava nastavak bilateralnih razgovora s Mostom.

“Očekujemo međusobni dogovor oko polazišta za bilateralne razgovore”, poručio je sinoć Milanović u odgovoru na prijedloge Mosta vezane uz konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje buduće Vlade.

Domoljubna koalicija pozitivno je, pak, odgovorila na zahtjeve Mosta te mu predložila koalicijsku vladu, a Karamarko je poručio da je tripartitna Vlada nerealna “po odluci SDP-a i njihovih koalicijskih partnera”. S obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku, Karamarko je pozvao na konsenzus i suradnju, pa tako i sa svim lijevim opcijama u političkom spektru, uključujući i SDP.

“Predložili smo zajedništvo. Pošto tripartitna Vlada nije moguća, tražimo zajedništvo i suradnju sa svima”, naglasio je predsjednik HDZ-a nakon sinoćnje sjednice u središnjici stranke.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...