Početna - IZDVOJENO - Danas zastupnici odlučuju o izlasku Hrvatske iz arbitraže
sabor
web

Danas zastupnici odlučuju o izlasku Hrvatske iz arbitraže

U Saboru se u srijedu očekuje obraćanje 13 predsjednika klubova zastupnika, i to ne duže od 15 minuta, a ono što bi trebali pokazati je konsenzus kakav su jučer pokazali u Vladi.

Bit će potreban glas 101 zastupnika da bi Sabor obvezao Vladu da izađe iz arbitražnog postupka oko granice sa Slovenijom.

Kada Sabor da zeleno svjetlo Vladi, ona će tada obavijestiti sud da izlazi iz arbitraže sa Slovenijom, proglasiti suspenziju i povući hrvatskog arbitra Budimira Vukasa.
Tako bi Hrvatska trebala napraviti ono što slovenska vlada tvrdi da se ne može, a to je jednostrano izaći iz postupka.

Vladu u Ljubljani demantira slovenski stručnjak za međunarodno pravo.

‘Ako ne postoji više prisna volja jedne zemlje, i ako je bitno ugrožen cilj, namjera i suština što je neovisno suđenje, onda se svakako može izaći iz toga konteksta. Trebalo bi se diplomatskim putem ispričati susjednoj zemlji’, smatra Miha Pogačnik, slovenski stručnjak za međunarodno pravo.

Granični spor, zagovara komisija Iustitia et pax, treba rješavati na međunarodnom sudu.

‘Ako se ne budemo držali međunarodnog prava, onda ostaje samo prevara i sila. Kada bi se dogodilo da u ovom slučaju dođe do blagoslivljanja neprava, to će reći davanja hrvatskog mora susjednoj zemlji, to će biti primjer za sve koji žele zgrabiti tuđi teritorij’, kaže  Neven Šimac, stručnjak za međunarodno pravo.

Zato će hrvatska požuriti s izlaskom iz ovakvog procesa. Rasprave u Saboru danas neće biti pa bi izvanredna sjednica trebala danas i završiti, no dvorana je rezervirana i za četvrtak u slučaju da se sve oduži.

Izvor: Dnenvik,hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...