Početna - IZDVOJENO - Dani kamelija u Opatiji predstavljaju najljepše primjerke kamelija – cvjetnog simbola grada
Izložba kamelija 2015
foto: Grad Opatija

Dani kamelija u Opatiji predstavljaju najljepše primjerke kamelija – cvjetnog simbola grada

Čudesnu ljepotu kamelije, cvjetnog simbola Opatije, predstavit će Dani kamelija u Opatiji što se održavaju od 15. do 20. ožujka u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija Opatija uz potporu Grada Opatije, Turističke zajednice grada Opatija i komunalnog društva Parkovi.

Tijekom ovog razdoblja, kavane Opatije te vološćanska slastičarnica Kaokakao  nudit će prodaju slastica s temom kamelije, koja će biti i motiv brojnih događanja počevši s ”Plesom u društvu s kamelijama”, uz pratnju Trija Rio i Jozefine u hotelu Ambasador 15. ožujka u 20 sati. Rezervacije i dodatne informacije dostupne su putem telefona TIC-a Turističke zajednice: 051/271-310.

Tradicionalna izložba kamelija centralna je smotra najljepših primjeraka nježnih, ali vizualno snažnih cvjetova što ih ljubitelji ove specifične biljke uzgajaju i njeguju tijekom čitave godine kako bi spremni dočekali trenutak u kojem će se predstaviti javnosti. Otvorenje ovogodišnjeg, 8. izdanja izložbe kamelija Udruge ljubitelja kamelija Opatija održat će se  18. ožujka u 18 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, uz program ispunjen opojnim spojem glazbe i kamelija.

Posjetitelji će na izložbi moći ocjenjivati žive cvjetove kamelija koje će predstaviti mnogi od 98 članova Udruge koja djeluje od 2008. godine na području Opatije a sada i  Opatijske rivijere, ali i razgledati fotografije biljaka i cvjetova te slike Likovnog društva Kvarner i djece opatijske Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov,  te kupiti  jedinstvene suvenire te gastronomske slastice  koje stvaraju članovi Udruge, na temu kamelija. Posebnost ovog događanja bit će i premijerno predstavljanje prvog broja lista „Opatijske kamelije“, a sve to glazbom će objediniti nastup sopranistice  Katarine Toplek uz klavirsku pratnju Matea Žmaka, studenata riječkog područnog ureda Muzičke akademije Zagreb  koje će izvesti  i arije iz Tijardovićeve Male Floramy te Straussovu skladbu Camelien Polka skladanu za bečku izložbu kamelija održanu prije  150 godina.

Opatijska izložba živih cvjetova kamelija  će ostati otvorena do 20. ožujka, od 10 do 19 sati (ulaz besplatan). Posjetiteljima će biti omogućena i prigodna kupnja sadnica kamelija članova udruge i Parkova, ali i suvenira te drugih proizvoda članova udruge, slika kamelija koje su oslikali članovi Likovnog kluba Kvarner te proizvoda vološćanske  slastičarnice Kaokakao.

Uz to, 19. ožujka u 15 sati ispred vile Angioline održat će se susret donatora kamelija koje će biti posađene uz ceremoniju upisa u Zlatnu knjigu u Vili Angiolini, a u 16.30 sati nastupit će dr. Mihalj Ivković na harmonici, također u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Dan kasnije, u nedjelju Cvjetnice, na istom mjestu, u 12.30 sati nastupit će učenici Glazbene škole Mirković.

Najljepši cvjetovi i biljke kamelija,te živi cvjetovi  kao i dječji radovi bit će izabrani u dvije kategorije: od stručnog žirija i  glasovima publike te će proglašenje prve, druge i treće nagrade biti  na zatvaranju manifestacije, 20. ožujka u 18 sati, a tu će prigodu uveličati nastup Muzičke akademije s arijama Straussa, Kalmana i Gotovca, dok je svečani završetak opet rezerviran za taktove Camelien Polke.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...