Početna - IZDVOJENO - Dani otvorenih vrata Sveučilišne knjižnice Rijeka
sveuc knjiz

Dani otvorenih vrata Sveučilišne knjižnice Rijeka

Od 7. do 11. studenoga 2016. godine u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka održavaju se Dani otvorenih vrata. Pozivamo vas da sudjelujete u našem programu te prisustvujete predavanjima i radionicama koje smo pripremili.

7.11. – 11.11.2016.

Postani SVKRI znalac

Predstavljanje edukacijskog paketa Sveučilišne knjižnice Rijeka

U sklopu Dana otvorenih vrata bit će predstavljen novi edukacijski paket Sveučilišne knjižnice Rijeka pod nazivom Postani SVKRI znalac. Edukacijski paket sastoji se od pet modula koji su prilagođeni dobi i predznanju polaznika, a odnosi se na upoznavanje korisnika s pravilima korištenja Sveučilišne knjižnice, pretraživanjem informacijskih izvora, programom za upravljanje bibliografskim podacima i osnovama bibliometrije. Edukacijski paket održava se za grupe polaznika.

 

7.11.2016.

17:00 sati

KON-TIKI,Thor Heyerdalova ekspedicija na splavi preko Tihog oceana. 

Multimedijsko predavanje Nevenke Romanić Kristensen, dopredsjednice Norveško-hrvatskog društva

18:00 sati

Projekcija norveškog igranog filma kandidiranog za Oscara 2013. godine; redatelji: Joachim Rønning i Espen Sandberg

Thor Heyerdahl, svjetski poznati norveški istraživač (06.10.1914. – 18.04.2002.) organizirao je 1947.godine ekspediciju Kon-Tiki kako bi dokazao svoju hipotezu da su prastanovnici Južne Amerike, Perua, mogli kolonizirati otoke Polinezije. Smatrao je da su stari narodi oceane doživljavali kao puteve te da su odlazili na daleka putovanja koristeći se morskim strujama i vjetrovima i orijentirajući se prema zvijezdama. Ekspedicija Kon-Tiki trajala je 101 dan pri čemu je na splavi od balze Thor Heyerdahl s petoricom prijatelja  projedrio 4300 milja od Lime u Peruu do atola Raroia u Polineziji. Za vrijeme plovidbe Tihim oceanom vršili su razna opažanja i hidrografska mjerenja, a te su izvještaje svakodnevno slali radio vezom u Meteorološki Institut  u  Washington D.C., SAD.

Thor Heyerdahl je uspješno završio ekspediciju i postao jedan od najslavnijih Norvežana u povijesti, a s rezultatima svojih istraživanja zadužio je cijeli svijet. Njegova knjiga postala je best seller i prevedena je na 70 jezika.

 

8.11.2016.

18:00 sati

Impresije iz Norveške, od Rijeke do Osla i i Vardøa i natrag.

Predavanje Miljenka Smokvine, samostalnog istraživača hrvatske baštine

Godine 2013. u Norveškoj se obilježila 140. obljetnica Austro-ugarske Arktičke ekspedije i otkriće  arhipelaga, nazvanog Zemlja Franje Josipa.  Ekspedicija brodom “Admiral Tegetthoff”, kojim je otkriven novo arktičko otočje, u ledu Arktika boravila je od 1872. do 1874. godine, u njoj je od 24 člana posade i istraživača sjevera, 12 ljudi bilo s naše jadranske obale, iz Istre, Primorja, Dalmacije i otoka. U Norveškoj se glavnina obilježavanja obljetnice ekspedicije odigravala u VardØu, gradiću na arktičkom dijelu Norveške, prvo mjesto u koje došli učesnici ekspediciji, nakon dvogodišnjeg boravka u vječnom ledu i epopeje povratka do Evropskog kontinenta.

Obilježavanje obljetnice otkrića Zemlje Franje Josipa u Norveškoj bio je opsežni međunarodni projekt. U njega su bile uključeni predstavnici svih zemalja čiji su članovi bili u posadi istraživačkog broda. Na brodu su bili sudionici iz Austrije, Češke, Mađarske, Italije, Njemačke, Norveške, i iz Hrvatske,  njih je bilo najviše, pola posade broda.  Iz tih zemalja bili su i sudionici proslave. U proslavi su sudjelovai i ruski predstavnici, pred 140 godina oni pomogli u sretnom povratku posade u VardØ. Osnova suradnje bila je zamišljena da se ostvari kroz društva međunarodnog prijateljstva, pa je na crti hrvatskog sudjelovanja bilo uključeno društvo Norveško-hrvatskog društva prijateljstva u Norveškoj (u Oslu)  i njihovi članovi, kao i Hrvatsko-norveško društvo ( u Zagrebu).

Tijekom višednevnog boravka u VardØ bilo je prilike vidjeti okolicu tog gradića, te tamo posjetiti neke muzeje. U Oslu je obiđen muzej u kome  su smješteni istraživački brodovi Arktika i Antarktika, “Fram” i “GjØa”.  U Oslo fjordu posjećen je Mornarički muzej u Hortenu, gdje se čuvaju brojna povijesna torpeda proizvedena u Rijeci.

Predavanje će uz projekcije brojnih slika biti usmjereno na vizualne doživljaje tijekom tjedan dana boravka  u Norveškoj i na impresije putovanja po toj zanimljivoj zemlji, na put od Rijeke do Osla i natrag, te na boravak u Oslu, VardØu i Hortenu.

 

11.11.2016.

14:00 sati

Dan hrvatskih knjižnica.

Izlaganja riječkih knjižničarki s europskim iskustvom:

„Šetnja europskim knjižnicama“

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...