Početna - IZDVOJENO - Najavljen program povodom mjeseca borbe protiv raka
borba-protiv-raka
foto: Grad Rijeka

Najavljen program povodom mjeseca borbe protiv raka

Liga protiv raka Primorsko-goranske županije u suradnji s Klubovima liječenih od zloćudnih bolesti, Gradom Rijekom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo te srodnim udrugama i državnim institucijama, tradicionalno javnoznanstvenim i stručnim predavanjima obilježava Studeni – mjesec borbe protiv raka. Program je besplatan i namijenjen svima.

Liga protiv raka, koja ove godine slavi 50 godina neprekinutog rada u Hrvatskoj, a u Primorsko-goranskoj županiji djeluje od 1967. godine i ove godine tradicionalno u studenom obilježava Mjesec borbe protiv raka. Program javnoznanstvenih i stručnih predavanja vezanih uz Mjesec borbe protiv raka koja će se održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke najavile su pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat, onkologinja i predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije Ira Pavlović-Ružić, onkologinja i dopredsjednica Lige protiv raka Ani Mihaljević Ferari, dopredsjednica Lige protiv raka Gordana Rena, voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Helena Glibotić Kresina i predsjednica Kluba laringektomiranih osoba Lige protiv raka Biserka Brkić.„Prema zadnjim podacima, rak je i dalje drugi uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila. Nažalost, relativno je velik broj oboljelih u našoj zemlji; godišnje oboli gotovo 21 000 ljudi, a 13 700 ljudi umire“, napomenula je onkologinja Mihaljević Ferari.

Zajedno s klubovima liječenih od zloćudnih bolesti – Klubom laringektomiranih osoba, Klubom oboljelih od leukemija i limfoma, Klubom MIRTA liječenih od ginekoloških zloćudnih bolesti i Grupom za psihološku pomoć i podršku, u suradnji s Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke kroz program Rijeka – zdravi grad, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo te srodnim udrugama i državnim institucijama koje djeluju na istim aktivnostima, Liga organizira javnoznanstvena i stručna predavanja u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke prema sljedećem rasporedu:

 • 7. studenoga u 18 sati: Kvaliteta života onkološkog bolesnika – integrativni pristup
  Prim.dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med.: Kvaliteta života i simptomi tijela
  Prof.dr.sc. Ika Rončević-Gržeta, dr.med.: Kvaliteta života i simptomi psihe
 • 15. studenoga u 18 sati: Kako popraviti krv i tjelesnu snagu?
  Ivan Host, dr.med.: Anemije, željezo i vitamini
 • 22. studenoga u 18 sati: Bioetika i etika u medicini – dvojbe i istine
  Prof.dr.sc. Iva Sorta Bilajac Turina, dr.med.: Etički i bioetički pogledi na liječenje i nove lijekove
 • 29. studenoga u 18 sati: Povodom 10 godina Kluba laringektomiranih
  Prim.sc. Robert Tićac, dr.med.: Tumori grla – od promuklosti, gubitka do uspješne rehabilitacije glasa
  Nastup klape „Novi glas“

Ciljevi Lige su edukacija javnosti o važnosti prevencije i liječenja raka i zloćudnih oboljenja, kao i svi potrebni vidovi pomoći i podrške društva oboljelima te pomoći u osiguranju kvalitete liječenja, života i boravka oboljelih za vrijeme dijagnostike i liječenja. Jedan od ciljeva je i osiguranja nužne medicinske i ostale opreme te pomoć u rehabilitaciji u daljnjem životu.
 
„Grad Rijeka podržava sve aktivnosti koje provodi Liga protiv raka i njezini Klubovi koji su sastavni dio Lige. Nama je cilj i želja da uz njihovu pomoć te pomoć liječnika i profesionalaca, ali i volontera koji ovdje svesrdno pomažu, širimo svijest naših sugrađana o tome kako i na koji način pristupiti ovim bolestima“, poručila je pročelnica Perhat.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...