Početna - IZDVOJENO - Dani talijanske kulture i talijanskog jezika u Rijeci
italija

Dani talijanske kulture i talijanskog jezika u Rijeci

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije i u suradnji s Gradom Rijekom, od 28. rujna do 28. listopada u Rijeci će se održati četvrti Dani talijanske kulture i talijanskog jezika. Bogat program sadrži koncerte, izložbe, projekcije filma, kazališne predstave, međunarodne skupove, okrugle stolove, predstavljanje knjiga, a započet će otvorenjem izložbe Michelangelo Pistoletto e Moio&Sivelli „COAST TO COAST“, u ponedjeljak, 28. rujna, u 19 sati, u Galeriji Kortil. Ulaz na sve programe je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod.

U Salonu Grada Rijeke održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program kulturnih događanja četvrtog izdanja manifestacije Dani talijanske kulture (Giornate della cultura italiana) koju Generalni konzulat Italije u Rijeci organizira u okviru tradicionalne inicijative izdanja Tjedan talijanskog jezika u svijetu (Settimana della lingua italiana nel mondo) Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri sa suradnicima.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako mu je izuzetno drago da se manifestacija Dani talijanske kulture organizira po četvrti put, navodeći kako će se program, osim u Rijeci održavati i u okolnim gradovima i općinama, ali i u gradovima u Istri. Gradonačelnik je rekao kako grad Rijeka tradicionalno njeguje dobre odnose sGeneralnim konzulatom Republike Italije u Rijeci, a  jednako tako i sa Zajednicom Talijana. „Ova manifestacija budi interes, ne samo kod pripadnika talijanske manjine i ljudi koji pričaju i razumiju talijanski jezik, već i kod svih ljubitelja talijanske kulture“- rekao je gradonačelnik. Osvrnuo se i na kandidaturu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.g., gdje je jedan od kriterija upravo različitost, a ova manifestacija je najbolji način da se ta različitost i multikulturalnost našeg grada i pokaže.

Generalni konzul Italije u Gradu Rijeci Paolo Palminteri zahvalio je Gradu Rijeci na podršci i potpori u organizaciji ove manifestacije. Konzul se osvrnuo i na dobru suradnju s mnogim institucijama koje sudjeluju u ovoj manifestaciji, poput Sveučilišta u Rijeci, Srednje talijanske škole, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i mnogih drugih. Svake godine Dani talijanske kulture imaju neku temu, a ove godine je ta tema glazba pa će sukladno tome biti organizirani brojni koncerti. Talijanski konzul je istaknuo kako potpora Grada Rijeke u organizaciji ove manifestacije dokazuje koliko je multikulturalnost prisutna u DNK-u samoga grada.

Ovogodišnje izdanje, kao nastavak dugogodišnje suradnje s Gradom Rijeka i Gradom Opatija, ostvareno je u organizaciji s Pučkim sveučilištem u Trstu i Talijanskom unijom, uz potporu brojnih talijanskih i hrvatskih ustanova te medijskih kuća. Cilj manifestacije je promicanje talijanskog jezika i kulture izvan granica Italije.

Prema riječima predsjednika Pučkog sveučilišta u Trstu Fabrizia Somme i predsjednika Skupštine Talijanske unije Roberta Palisce, sudjelovanje na ovoj manifestaciji postao je svojevrstan običaj, a manifestacija je svake godine sve bogatija i raznovrsnija. „Namijenjena je jednoj široj publici i to nas, pripadnike talijanske zajednice, iznimno veseli“- rekao je Palisca.

U bogatom programu manifestacije sudjeluje i Talijanska drama programima u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca i Art-kinu Croatia, a u Srednjoj talijanskoj školi se i ove godine provodi literarni natječaj na temu „Glazba talijanskog jezika i talijanski jezik u glazbi“.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, u utorak,  29. rujna, održat će se međunarodni skup, okrugli stol i izložba pod naslovom “Od Lea Weiczena do Lea Valianija”. Organizatori skupa su Odsjek za povijest i Odsjek za talijanistiku u suradnji s Generalnim konzulatom Talijanske Republike u Rijeci, a na njemu će sudjelovati brojni međunarodni stručnjaci i povjesničari.

Dani talijanske kulture (Giornate della cultura italiana) započinju u ponedjeljak, 28. rujna, svečanim otvorenjem izložbe Michelangelo Pistoletto e Moio&Sivelli COAST TO COAST u Galeriji Kortil u Rijeci.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...