Početna - IZDVOJENO - Delegacija Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage službeno u Castel San Pietro Terme
opatija
web

Delegacija Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage službeno u Castel San Pietro Terme

Delegacija Grada Opatije, općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga boravila je u razdoblju od 12. do 14. rujna u Castel San Pietro Terme na poziv tog talijanskog zbratimljenog grada  i njihovog gradonačelnika Fausta Tintia. To je grad s kojim je prije 31 godinu potpisan sporazum o bratimljenju. Potpisao ga je tadašnji čelnik Skupštine općine Opatija Vinko Surina, a on je današnji počasni građanin grada Castel San Pietro Terme.

Castel San Pietro u rujnu održava svoju već tradicionalnu manifestaciju Settembre Castellano gdje  se drugog vikenda u rujnu održavaju defile i čuvena utrka Coppa terme , nešto kao balinjerada u Opatiji.

U subotu prijepodne održan je radni sastanak na temu planiranja aktivnosti između zbratimljenih gradova. Na sastanku su uz delegaciju Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage sudjelovali i predstavnici drugih zbratimljenih gradova Castel San Pietra – Casollia iz Italije i Bad Salzschlirfa iz Njemačke. Prvo je utvrđeno kako bratimljenje nije samo protokolarni odnos, već doista podrazumijeva i odgovornost koju preuzimaju čelni ljudi grada, gradonačelnici, a o njima ovise kvalitete daljnjih odnosa. Dogovorena su prioritetna polja buduće suradnje zbratimljenih gradova, te konkretni koraci koji su nužni za tijek konkretizacije te suradnje, ne samo na političkom ili ekonomskom planu što se danas otvara kao nova mogućnost posebno u svjetlu činjenice da je i Hrvatska postala članicom EU, već i na sportskom i planu kulture. Velika  pozornost dana je suradnji mladih ljudi, gdje je najrealnije ostvariv program razmjene učenika istudenata ili povezivanje kroz sportske događaje.

U delegaciji s područja Liburnije, uime kojih je na svečanoj sjednici u gradskoj vijećnici govorio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, te Vinko Surina, kao počasni građanin CSPT-a, bili su predstavnici Mošćeničke Drage – vijećnici Općinskog vijeća Sanja Knapić i Nedeljko Dražul; zatim, Branislav Petković, zamjenik načelnika Općine Lovran i Silvana Štiglić, članica lovranskog općinskog  odbora za međunarodnu suradnju; potom iz Matulja Slobodan Juračić, predsjednik općinskog Vijeća i Alen Ružić, zamjenik načelnika Općine Matulji, te Vinko Surina, u ulozi počasna građanina CSPT-a. Grad Opatiju predstavljali su gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, član Komisije za međunarodnu suradnju Aldo Simper, i glasnogovornica Grada Opatije Tanja Čorak.

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Kvarneru intenzivne pripreme za turističku sezonu

Turistička zajednica Kvarnera održala je virtualni koordinacijski sastanak s lokalnim turističkim zajednicama te predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, ...