Početna - IZDVOJENO - Deset godina riječkog Filmaktiva
art-kino
ilustracija

Deset godina riječkog Filmaktiva

U sklopu obilježavanja desetljeća postojanja, Filmaktiv ovog petka i subote (4. i 5. travnja) u Art kinu priprema proslavu u vidu retrospektive kratkih dokumentarnih eksperimentalnih i animiranih filmova, uz dodatak dvije premijere. U petak će riječka publika imati priliku pogledati filmove ‘Komunalo društvo Viškovo’ Martine Čip koja prati niz sastanaka pred pokretanja centra za gospodarenje otpadom ‘Marišćina’. Taj film je nastao 2003. godine kao rezultat filmskih radionica.

‘Prostorna pravda’ Sanje Kapidžić i Marte Batinić iz 2014. godine film koji je nastao u sklopu istoimenog projekta koji povezuje sredine u kojima se najakutnije manifestiraju strukturni problemi upravljanja prostornim resursima. To je najnoviji projekt međunarodnog karaktera, prvo prikazivanje će imati upravo ovim povodom.

Vikendima, u terminima 11 i 17 sati na repertoaru Art-kina će se naći i dva animirana filma. ‘Lego film’ prati Emmeta, običnu i potpuno prosječnu LEGO figuricu koji uvijek poštuje pravila. Emmeta prepoznaju kao izvanrednu osobu i kao ključ za spas cijelog svijeta.

Radnja drame ‘Imigrantica’ smještena je u 1921. godinu. U potrazi za novim životom i Američkim snom, Ewa Cybulski i njezina sestra iz rodne Poljske plove u New York. Kad dođu do otoka Ellis, liječnici ustanove da je Magda bolesna i razdvajaju ih. Ewa dolazi na nemilosrdne ulice Manhattana, a sestra joj odlazi u karantenu. Sama bez igdje ikoga, Ewa ubrzo postaje laki plijen šarmantnom ali podlom Bruni, koji ju uzima pod svoje i prisiljava ju na prostituciju. Pojava Brunina rođaka Orlanda –poletnog iluzionista – vraća joj vjeru u sebe i nadu u bolju budućnost, no nije računala na Bruninu ljubomoru.

Provokativan filmski uradak «Mlada i lijepa» francuskog redatelja Françoisa Ozona prati život lijepe 17-godišnjakinje koja je na pragu punoljetnosti i ulaska u svijet odraslih te seksualnog sazrijevanja, a sa svojom spolnošću se upoznaje kroz četiri godišnja doba i četiri pjesme. Naslovnu ulogu igra Marine Vacth, uspješni 23-godišnji francuski model.

U neobičnoj francuskoj komediji «Mamin dečkić» pratimo gospođu Galliene, temperamentnu pripadnica gornje srednje klase, majku troje djece od kojih dvojicu smatra svojim sinovima, a trećeg zove Guillaume. Guillaume je zbunjeni tinejdžer koji još nije siguran u svoju seksualnost. Iako svi oko njega misle da je homoseksualac, a on sebe vidi kao djevojčicu koja voli dječake. Film donosi niz smiješnih scena i situacija u kojem se kroz odnos ljubavi i mržnje između majke i sina može primijetiti čak i mali Almodóvarov utjecaj.

U Posljednim danima travnja, od 26. do 30., u Art-kinu će se moći pogledati komedije rumunjskog porijekla u sklopu Ciklusa rumunjskog filma. «Filantropija» prati 40-godišnjeg profesora koji još uvijek živi sa svojim roditeljma, a odluči pokušati brzo zaraditi novac kako bi se svidio sestri jednog učenika. “Sve drugo je tišina” povijesni je film čiji je scenarij inspiriran istinitom pričom o snimanju povijesnog epa ‘Independenta Romaniei’. Komedija “Ja sam komunistička stara baba” donosi priču o 60-godišnjoj Emiliji koja sudjeluje u snimanju dokumentarnog filma o svečanostima u povodu obilježavanja obljetnice revolucije 1989. godine. «Vjenčanje u Basarabiji» prati netom vjenčani mladi par čija financijska situacija nije najbolja te se nadaju novcu i darovima s vjenčanja. Posljednji film s reperotara, «Medalja časti», donosi nagrađivanu dramu koja prati Iona u njegovom pokušaju u iskupljenju.

Travanj u Art-kinu započinje filmskim klasicima, a završava suvremenim rumunjskim filmom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...