Početna - IZDVOJENO - Do 2020. godine povećati potrošnju gostiju za 30 posto- Strateški plan turizma na Kvarneru
madona-opatija
Foto: FreePix.biz

Do 2020. godine povećati potrošnju gostiju za 30 posto- Strateški plan turizma na Kvarneru

Do 2020. godine ukupna potrošnja turističkih posjetitelja Kvarnera trebala bi biti povećana za 30 posto, a taj se cilj, zapisan u strateško-marketinškom planu razvoja turizma Kvarnera za razdoblje od 2016. do 2020. godine, usvojenom nedavno u Opatiji na skupštini Turističke zajednice Kvarnera, planira provesti na dva načina. Sa strane ”ponude”, tu je planirano povećanje kapaciteta za 7.500 ležajeva u preostale tri godine, a s druge strane, one ”potražnje”, cilja se povećati prosječnu dnevnu potrošnju gostiju za 13 posto.

Plan su opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Institut za turizam iz Zagreba, što je stajalo ukupno 685 tisuća kuna, a platit će ga Ministarstvo turizma s nešto manje od 440 tisuća kuna, TZ Kvarnera s 200.000 kuna te Primorsko-goranska županija s nešto više od 45 tisuća kuna.
Osnova je održivi razvoj turizma, stoga nije fokus stavljen na snažniji razvoj turističkih kapaciteta, već na produživanje sezone i jačanje predsezonskog i postsezonskog razdoblja, a to će se činiti razvijanjem posebnih oblika turizma kao što je zdravstveni turizam.

Uz dio mjesta u kojima se planira cjelogodišnje poslovanje, strateški plan postavio je cilj razdoblja poslovanja za Kvarner od sedam mjeseci, a čitavo područje definirano je kao sadržajno bogata i raznolika destinacija koja nudi sklop komplemantarnih proizvoda koji počivaju na očuvanju zdravlja, uživanju u prirodi te istraživanju lokalnog načina života i kulture.

Usprkos činjenici da se turistička zajednica koja pokriva područje Primorsko-goranske županije naziva po toponimu Kvarner, takav brend još uvijek nije definiran u javnosti. Naime, analiza je pokazala da je Kvarenr kao brend relativno slabo povezan, znatno slabije od primjerice Istre ili Dalmacije. Također, slabo se razumije i što pojam Kvarnera u sebi sadrži, jer ga publika i posjetitelji pericpiraju uglavnom kao destinaciju sunca i mora. Stoga će se u narednim godinama i tim problemom pozabaviti strateški plan, kroz marketinško repozicioniranje i brendiranje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...