Početna - IZDVOJENO - Dogodiilo se….02. travnja
Foto: web

Dogodiilo se….02. travnja

Danas je 92 dan u godini. Do kraja godine je još 273 dana.

Danas je svjetski dan svjesnosti o autizmu.

1905. – otvoren željeznički tunel ispod Alpa, kojim je Švicarska povezana s Italijom
1902. – U Los Angelesu otvoreno prvo kino “Electric Theatre”
1917. – američki kongres objavio rat carskoj Njemačkoj
1930. – Haile Selassie proglašen je carem Etiopije, naslijedivši svoju rođakinju caricu Zauditu.
1982. – Invazija argentinskih vojnih snaga na Falklandsko otočje – početak falklandskog rata između Argentine i Velike Britanije.
1992. – Mafijaški šef John Gotti osuđen je zbog ubojstva i reketarenja.
1992. – Tadžikistan priznao Hrvatsku.
2008. – Ujedinjeni narodi proglasili 2. travnja Svjetskim danom autizma. Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složeni poremećaj. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Po tim karakteristikama autizam se razlikuje od ostalih poremećaja iz grupe poremećaja autističnog spektra nasljednost autizma je velika; genetika poremećaja je složena i zasada se još ne zna koji geni su općenito odgovorni.

Rođeni:

747. – Karlo Veliki, franački kralj – Karla su slavili i njegovi suvremenici i kasnija historiografija. I unatoč nekim pretjerivanjima, ostaje nedvojbena činjenica da je pod vladavinom Karla Velikog Franačka i cijela Zapadna Europa doživjela razdoblje kulturnog napretka (Karolinška renesansa), prosperiteta i relativnog mira kakvih nije bilo na tom području još od doba Rimskog carstva. Podupirući samostane Karlo je podupirao razvoj pismenosti i kulture (iako sam nije znao pisati).
1840. – Émile Zola, francuski književnik – romanopisac i osnivač i predstavnik naturalističkog pravca.
1878. – Antun Dobronić, hrvatski skladatelj i glazbeni pisac – Umjetnik koji je svoju glazbu temeljio isključivo na obilježjima narodnog melosa. Postao je idejnim vođom generaciji mladih skladatelja koji će zauzeti središnje mjesto u hrvatskoj umjetničkoj glazbi nacionalnog smjera.
1888. – Grga Novak, hrvatski povjesničar i arheolog – Bio je profesor povijesti starog vijeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te predsjednik JAZU od 1958. do 1978. godine.U središtu njegova zanimanja je Dalmacija, čiju političku, kulturnu i gospodarsku povijest obrađuje u nizu znanstvenih dijela. Istraživao je Grapčevu špilju, uvalu Pokrivenik (špilja Badanj) i Markovu špilju na Hvaru, Vela spila na Korčuli, te antičke lokalitete, a posebice se bavio grčkom kolonizacijom jadranskih otoka i obale.

Umrli:

1657. – Ferdinand III., njemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski i češki kralj. U doba njegove vladavine Westfalskim mirom 1648. okončan je Tridesetogodišnji rat.
1872. – Samuel F.B. Morse, američki izumitelj i slikar. Konstruirao je 1835. praktično upotrebljiv električni telegrafski aparat.
2005. – Papa Ivan Pavao II. Jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja. Njegov dugogodišnji pontifikat karakteriziraju sljedeće značajke: jedan je od najmlađih papa novijega doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa iz nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda.
2010. – Mato Došen, hrvatski glazbeni producent i tekstopisac. Godine 1972. osnovao je u Zagrebu funk/soul/pop grupu Hobo. U 80.-im godinama proslavio se kao aranžer. Radio je aranžmane za: Mate Mišu Kovača, Magazin, Tomislava Ivčića, Nedu Ukraden, Olivera, Zlatka Pejakovića, Duška Lokina, Arsena Dedića, Meri Cetinić, Doris Dragović, Prljavo kazalište, Danijela Popovića, Tonyja Cetinskog, Matka Jelavića i dr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...