Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se….06.prosinca
vremeplov
arhiva

Dogodilo se….06.prosinca

Danas je 340 dan u godini. Do kraja godine je još 25 dana.

Danas je Dan pomoraca.

Danas je Sveti Nikola.

1768. – Objavljeno je prvo izdanje Encyclopædie Britannice, jedne od najčitanijih enciklopedija u svijetu.
1917. – 1600 poginulih u eksploziji u Halifaxu (Kanada).
1917. – Neovisnost Finske od Rusije.
1922. – Neovisnost Irske od Ujedinjenog Kraljevstva.
1947. – Na Floridi je osnovan Nacionalni park Everglades. Proteže se od jezera Okeechobee na sjeveru, pa sve do krajnjeg juga ove američke savezne države.
1954. – Održan je prvi zagrebački festival zabavne glazbe pod nazivom Izaberite najbolje plesne melodije 1953.. Od 108. pristiglih na natječaj izvedeno je 12 skladbi. Plesnim orkestrom Radio Zagreba ravnao je Zlatko Černjul, a kao vokalni solisti nastupali su Ivo Robić i Rajka Vali. Na temelju glasova publike u dvorani Istra za pobjedničku melodiju izabrana je Ta tvoja ruka mala skladatelja Ljube Kuntarića na tekst Branke Chudobe dok je pjesmu otpjevao Ivo Robić. Uz Festival u Sanremu koji je utemeljen dvije godine prije, Zagrebfest je najstarija europska priredba zabavne glazbe. Sredinom 60-ih Zagrebačka škola Šansone prepoznata je kao poseban glazbeni izraz. Zagrebfest postavio je standarde bavljenja zabavnom glazbom, umanjio je utjecaj stranih autora i omogućio stvaranje domaćeg glazbenog izraza stalno prisutnog u redovitim sadržajima radija i televizije. Svojim odlikama Zagrebfest zauzeo je nezamjenjivo mjestu u ukupnom glazbenom životu Hrvatske.
1991. – Tzv. Crni petak za dva hrvatska grada: Dubrovnik (biser hrvatske povijesne baštine) te Osijek. Toga su dana srbo-četničke snage koje predvodi tzv. JNA topovima, tenkovima te minobacačima napali Osijek i Dubrovnik. Agresor koristi i eksplozivne naprave zabranjene međunarodnim konvencijama. U gradu sv. Vlaha napad traje duže od 10 sati. Projektili razaraju staru gradsku jezgru. Oštećene su palače Sponza, crkva sv. Vlaha, gradske zidine, luka te hoteli. Na više mjesta rakete i granate izazvale su požar, a branitelji i mještani pod neprekinutom kanonadom gase vatru. Toga dana poginulo je 19 osoba. Istodobno su Osječani po tko zna koji put u skloništima. Agresor uglavnom gađa civilne ciljeve: središte grada, staru Tvrđu te stambene objekte. Napad je počeo iznenadnim granatiranjem, zbog čega je stradao veći broj ljudi na ulicama i u trgovinama. Europa, po običaju, nije jedinstvena u tumačenju agresije na Hrvatsku. Toga je dana u oba grada poginulo 29 ljudi, dok ih je oko stotinu lakše ili teže ozlijeđeno.
1998. – Osnovana stranka vojvođanskih Hrvata, Hrvatski narodni savez.
2000. – U Pragu je, uz sve počasti i medalje, pokopan Emil Zátopek, češki atletičar, dobitnik olimpijskog zlata čak 4 puta.
2008. – Hrvatski film “Armin” redatelja Ognjena Sviličića, pobijedio je na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu.
2008. – U Pragu je otkriven spomenik Vladimiru Prelogu, hrvatskom kemičaru i nobelovcu, koji je studirao i doktorirao u glavnom češkom gradu.

Rođeni:
1478. – Baldassare Castiglione, talijanski državnik i književnik
1778. – Joseph Louis Gay-Lussac, francuski kemičar i fizičar koji je otkrićem natrija, kalija, dicijana i cijanovodične kiseline uvelike pridonio razvoju moderne kemije
1827. – Janko Nikola Grahor, hrvatski graditelj, projektant, društveni djelatnik
1848. – Johann Palisa, austrijski astronom,
1985. – Dulce Maria , meksička glumica, pjevačica i skladateljica

Umrli:
326., 345., 351. ili 365.: Sveti Nikola, biskup Mire (Mala Azija), svetac katoličke i pravoslavne Crkve, te zaštitnik djece i pomoraca tj. mornara.
1504. – Juraj Ćulinović, hrvatski slikar
1779. – Jean Baptiste Siméon Chardin, francuski slikar
1878. – Matija Mesić, hrvatski povjesničar i prvi rektor zagrebačkog sveučilišta
1892. – Werner von Siemens, njemački elektrotehničar i izumitelj
1974. – Roberto Bartini, hrvatski dizajner zrakoplova i znanstvenik
1981. – Stjepan Gunjača, hrvatski arheolog
1988. – Roy Orbison, američki pjevač, kantautor, gitarist te pionir Rock’n’Rolla čija je karijera trajala više od četiri desetljeća
2001. – Jakov Altaras, hrvatsko – njemački radiolog svjetskog glasa

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...