Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se….16. srpnja
Vremeplov sat

Dogodilo se….16. srpnja

Danas je 197 dan u godini. Do kraja godine je još 168 dan.

1945. – Sjedinjene Američke Države u okviru Projekta Manhattan, detonirali su prvu atomsku bombu. Manhattan je bio tajni projekt američke vlade tijekom II. svjetskog rata s jedinim ciljem izrade atomske bombe. Projekt je započet 1941. godine, nakon što su porasle bojazni kako bi nacistička Njemačka prva mogla izraditi taj novi tip oružja. Manhattan je bio jedan od najvećih tajnih projekata ikada provedenih, ali unatoč tome ostao je tajan sve do bombandiranja Hirošime koje je odnijelo 400 tisuća života i ostavilo trajne radijacijske posljedice. Zanimljivo je da su se znastvenici prije detonacije ‘stvarčice’, kladili u ishod, a među ponuđenim ‘teorijama’ najbizarnija, ali ipak uzeta u obzir, bila je mogućnost pokretanja lančane reakcije koja bi spalila atmosferu. Nakon par dana kalkuliranja zaključeno je kako do takve kataklizme ne može doći, a okladu je dobio fizičar I. I. Rabi koji je predvidio eksploziju snage 18 kilotona TNT-a.

1969. – Uspješno je lansirana letjelica Apollo 11. Misija je bila najslavnija u projektu Apollo jer joj je zadatak bio čovjeka odvesti do Mjeseca, sletjeti na njegovu površinu, a nakon izvršenog zadatka uzletjeti i sigurno vratiti ljudsku posadu natrag na zemlju. Projekt Apollo je uključivao velik broj misija bez posade s probnim zadacima i 11 misija s ljudskom posadom oko Mjeseca. Nakon uspješnog uspona i ulaska u orbitu mjesečev modul je pristao uz zapovjedni i servisni modul te je cjelokupna letjelica usmjerena ka Zemlji. Dana 24. srpnja letjelica je uspješno sletjela na atol Johnston u blizini Havaja gdje ih je pokupio američki ratni brod. Uspjehom Apolla 11 cilj koji je bio zacrtan projektom Apollo bio je postignut, a cjelokupne Sjedinjene Američke Države posadu su dočekale su kao nacionalne heroje.

Rođeni:

1746. – Giuseppe Piazzi, matematičar, astronom

1796. – Camille Corot, francuski slikar i grafičar

1872. – Roald Amundsen, norveški istraživač polarnih predjela

1901. – Stjepan Mihalić, pisac romana, drama i feljtona

1923. – Zdravko Dučmelić, slikar

1928. – Robert Sheckley, pisac znanstvene fantastike

1953. – Boris Nazansky, diplomirani inženjer kemije, pisac i novinar

1955. – Jadranka Vučak, profesorica hrvatskog jezika i književnosti

1970. – Siniša Vujčić, inženjer elektrotehnike

Umrli:

1893. – Antonio Ghislanzoni, talijanski novinar, književnik

1896. – Edmond Goncourt, francuski romanopisac

1911. – August Harambašić, pjesnik, publicist i prevoditelj

1960. – Ivan Evanđelist Šarić, pjesnik i prevoditelj

1985. – Heinrich Boell, njemački književnik

1989. – Nicolas Guillen, kubanski pjesnik

1991. – Meindert Dejong, američki pisac

2001. Morris, belgijski crtač stripova i redatelj animiranih filmova

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...