Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se… 18. lipnja
vremeplov
arhiva

Dogodilo se… 18. lipnja

Danas je 169. dan u godini. Do kraja godine je još 196 dana.

1429. – Francuska vojska nanijela je težak poraz Englezima u bitci kod Pataya. Bitka je bila kulminacija kampanje čišćenja doline rijeke Loire od engleske prisutnosti. Iako se pobjeda pripisuje Ivani Orleanskoj, sukob je završio i prije nego je glavnina francuskih snaga stigla na bojište. Bitka se u vrlo kratkom roku pretvorila u paničan engleski bijeg. Većina britanske lake konjice uspjela je pobjeći, dok su pješadija i strijelci, njih oko 2.500, ubijeni ili zarobljeni. Francuzi su pretrpjeli tek oko stotinu žrtava, a ta pobjeda, koja je za Francusku bila od jednake važnosti kao pobjeda kod Agincourta Englezima, označila prekretnicu u Stogodišnjem ratu.

1815. – Porazom u bitci kod Waterlooa slomljen je francuski imperij čiji je vladar Napoleon Bonaparte abdicirao po drugi i posljednji put. Nakon Napoleonovog povratka na vlast početkom 1815. godine mnoge europske države koje su mu se i ranije suprostavljale formirale su Sedmu koaliciju i počele s mobilizacijom. Napoleon se nadao da će saveznike uspjeti uhvatiti prije nego uspiju spojiti dvije velike vojske, ali početak bitke je zbog mokrog terena odgađao dva dana što se pokazalo jednim od glavnih faktora za krajnji ishod. Francuzi su napali Britance koji su uz izmjenjivanje napada i obrane izdržali do predvečerja kada su forsiranim maršom napokon stigli Prusi i odmah po razmještanju napali i probili francusko desno krilo. Iste večeri između Wellinton i Blücher proglasili su pobjedu u poslijednjoj velikoj bitci Napoleonskih ratova.

Rođeni:

1812. – Ivan Aleksandrovič Gončarov, ruski književnik

1830. – Petar Matković, geograf, sveučilišni profesor i akademik

1899. – Adalbert Georgijević, dr. medicine, liječnik

1921. – Michel Quoist, francuski svećenik i pisac

1933. – Jerzy Nikodem Kosinski, američki prozaist

1938. – Ian Stewart, škotski glazbenik

1942. – Paul Mccartney, engleski roch pjevač i skladatelj

1965. – Melita Kozina, asistentica na FOI-u

1970. – Greg Yaitanes, američki filmski i TV redatelj

1972. – Goran Bogunović, pjesnik

Umrli:

1875. – Vladoj Čačković, liječnik

1911. – Franjo Kuhač, glazbeni povjesničar

1928. – Roald Amundsen, norveški istraživač

1996. – Branko Bošnjak, hrvatski filozof

2010. – Bogdan Bogdanović, arhitekt, umjetnik, filozof

2010. – Jose Saramago, portugalski književnik

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...