Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se… 22. svibnja
vremeplov
arhiva

Dogodilo se… 22. svibnja

Danas je 142.dan u godini. Do kraja godine je još 223 dana.

1906. – Braća Orville i Wilbur Wright patentirali su pod šifrom svoj ‘leteći stroj’ u patentnom uredu SAD-a. Pioniri zrakoplovstva tri su godine ranije uspjeli poletjeti svojim avionom Flyer I, prvim zrakoplovom s motorom, i u 12 povijesnih sekundi preletjeti 37 metara. Iako je Orville 1905. uspio izvesti prvi kružni let spustivši se na mjesto uzlijetanja, a Wilbur je čak letio s putnicima, američki novinari proglasili su ih lažljivom braćom, a njihov avion utopijom. U to vrijeme mnogi graditelji u Francuskoj pokušavali su napraviti avion. Svi su čuli za braću Wright i željeli doznati što više o smještaju kormila, motora i obliku krila, ali braća Wright su to tajila.

1939. – Ministri vanjskih poslova Italije i Njemačke, Grof Gaelazzo Ciano i Joachim von Ribbentrop potpisali su ‘Čelični pakt’, ugovor o desetogodišnjem vojnom i političkom savezu Njemačke i Italije što je bio uvod u stvaranje agresivnoga trojnog pakta koji je 1940. potpisao i Japan. Čelični pakt bio je sastavljen od dva dijela. Prvim su se potpisnice obvezale nastaviti suradnju i potporu, a drugi dio, tajni dodatni protokol, obvezivao ih je na ekonomsku i vojnu suradnju, čemu se dio talijanskih predstavnika protivio.

1960. – Veliki čileanski potres, poznat i kao Valdivia potres, sa snagom od 9,5 stupnjeva prema Richteru najjači potres u povijesti pogodio je čileansku obalu Pacifika. Zbog relativno rijetke naseljenosti direktno pogođenog područja, ali i činjenice da podrhtavanje nije svugdje bilo istog intenziteta, poginulo je 6.000 osoba, od kojih je velik broj stradao u tsunamijima koji su pogodili obalna naselja u Čileu, a posebno otok Hilo blizu Havaja koji je gotovo potpuno uništen.

Rođeni:

1729. – Peter Matthiessen, američki pisac

1811. – Ernesto Furjaković, županijski fizik u Rumi

1859. – Arthur Conan Doyle, britanski književnik

1913. – Petar Guberina, jezikoslovac

1924. – Charles Aznavour, francuski autor, skladatelj, šansonijer i glumac armenskog podrijetla

1942. – Marica Kurtak, profesorica hrvatskog jezika

1947. – Spaso Čanković, esejist i polemičar

1959. – Andy Andrews, američki komičar, pisac, govornik

Umrli:

1885. – Victor Hugo, francuski romanopisac, pjesnik i esejist

1939. – Martin Borenić, hrvatski kantoručitelj, pisac i kalendarac

1948. – Claude Mckay, američki pisac rođen na Jamajki

1970. – Gojmir Kos, slovenski akademski slikar

1972. – Cecile Day Lewis, irski pjesnik

1988. – W. H. Canaway, engleski pisac

1997. – Langston Hughes, američki dramatičar, pjesnik i prozni pisac

2002. – Rudolf Heli, požeški arhivista, povjesničar, publicista i novinar

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...