Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se… 8. svibnja
vremeplov
arhiva

Dogodilo se… 8. svibnja

1794. – Francuski kemičar Antoine Lavoisier u jednom je danu proglašen izdajnikom, osuđen i pogubljen na giljotini. Lavoisiera smatraju osnivačem moderne kemije koji je proglasivši zakon o neuništivosti materije osnovom kemijskih zbivanja, u kemijska istraživanja uveo egzaktne fizikalne metode mjerenja. Utvrdio je sastav zraka i prirodu kisika, te njegovu ulogu u sagorijevanju i disanju.

1886. – Američki farmaceut dr. John Pemberton kuhao je u svom bakrenom loncu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio prvu Coca-Colu, najpoznatije svjetsko bezalkoholno piće od biljnih estrakata. U početku Coca-Cola nije bila gazirana, niti je nosila svoje svjetski poznato ime. Počeo je prodavati po cijeni od pet centi po čaši u jednoj ljekarni, John Pemberton prodao je Asi Griggsu Candleru koji je 1892. godine osnovao The Coca Cola Company, tvrtku koja i danas proizvodi popularnu Colu.

1945. – Njemačke snage su prihvatile bezuvjetnu predaju čime je završen period II. svjetskog rata u Europi. Njemačka vojska je već krajem 1944. godine ostala bez saveznika, a njen matični teritorij već je bio načet sa zapada i s istoka.

1973. – Aktivisti American Indian Movementa predali su se federalnim jedinicama nakon 71 dana opsade gradića Wounded Knee u rezervatu Pine Ridge u Južnoj Dakoti, čime je završen tzv. ‘incident u Wounded Kneeju.’ Tijekom opsade poginula su dva aktivista, jedan savezni agent, a jedan savezni šerif ostao je paraliziran nakon ranjavanja. 5. svibnja suprotstavljene strane uspjele su postići dogovor, a tri dana kasnije aktivisti su položili oružje i predali se federalnim vlastima koje su preuzele kontrolu nad gradićem.

Rođeni:

1828. – Henri Dunant, švicarski filantrop, osnivač Crvenog križa, dobitnik Nobelove nagrade za Mir

1905. – Karol Borsuk, poljski matematičar

1938. – Jean Giraud, francuski strip-autor i dizajner

1940. – Peter Benchley, američki pisac

1942. – Nevenka Nekić, hrvatska književnica i povjesničarka

1944. – Gary Glitter, engleski glam-rock pjevač i glazbenik

1958. – Ivan Zoretić, pjesnik, pripovjedač, romanopisac te profesor filozofije

1970. – Naomi Klein, kanadska autorica i aktivistica

1971. – Franko Bušić, pisac i slikar

1975. – Matija Pisačić, ilustrator crtač stripova

Umrli:

1880. – Gustave Flaubert, francuski književnik

1903. – Paul Gauguin, francuski slikar i grafičar postimpresionizma

1905. – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski biskup i političar, kulturni djelatnik i pisac

1969. – Remington Kellogg, američki prirodoslovac

1983. – John Fante, američki književnik

2009. – Marko Josipović, svećenik, teolog, dr. filozofije

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...