Početna - IZDVOJENO - Dokumentarni hitovi najavljuju Liburniju
LFF 2013

Dokumentarni hitovi najavljuju Liburniju

Program “Ususret LFF-u” koji projekcijama svjetskih dokumentarnih hitova na Ljetnoj pozornici Opatija tradicionalno najavljuje početak novog izdanja festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala (25. – 29.8., Ičići), od 18. do 23. kolovoza na jednu od najljepših hrvatskih pozornica na otvorenom donosi osam sjajnih dokumentaraca. LFF, u suradnji s Restart Labelom i Festivalom Opatija, publici ovog dijela Hrvatske pruža priliku da se upozna s ovogodišnjim dokumentarnim Oscarovcem, filmom Citizenfour, zatim s dva najbolja filma prošlogodišnje Liburnije, te s nekima od najboljih svjetskih dokumentarnih ostvarenja u prošloj sezoni.

Prvi film u programu, u utorak 18. 8. u 21.00 sat, bit će ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji dugometražni dokumentarac, Citizenfour redateljice Laure Poitras. Najpoznatiji američki zviždač Edward Snowden koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a, osobno je kontaktirao redateljicu za vrijeme svog boravka u Hong Kongu 2013. a iz njihovih je razgovora nastao dokumentarni triler kojeg su kritičari proglasili jednim od filmova stoljeća.

Iste večeri u 23.00 sata gledamo i Web junkie – ovisnici o mreži redatelja Shosha Shlama i Hille Medalia. Kroz ovaj ćemo bizaran i zabavan dokumentarac upoznati kineski rehabilitacijski centar za odvikavanje od mrežnih igara i interneta, jedan od 400 centara kojima Kina nastoji ispraviti svoju mladež.

Ni srijeda na Ljetnoj pozornici nije manje uzbudljiva. Prvi film 19. 8. od 21.00 sat bit će Pogled tišine, novi uradak majstora storytellinga Joshue Oppenheimera čiji je Čin smaknuća lani kandidiran za Oscara. Pogled tišine, koji u nizu osvojenih nagrada ima i Veliku nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu te Grand Prix na danskom CPH:DOX-u, svojevrstan je nastavak Čina smaknuća: ponovno su u fokusu politička sadašnjost i prošlost Indonezije, obilježeni političkim ubojstvima tijekom 60-ih. Misija glavnog junaka da sazna kako je ubijen njegov brat te suoči ubojice s prošlošću, pretočena je, riječima producenta filma Wernera Herzoga, u duboko, vizionarsko i zapanjujuće djelo.

Aktualni problem azilanata tematizira dokumentarac Usputna stanica Kaveha Bakhtiarija nominirana za europskog dokumentarnog Oscara, koji se gleda u srijedu od 23.00 sata. Amir, useljenik iz Irana, svoj je skromni stan u Ateni preorganizirao u sklonište za emigrante koji su poput njega odlučili napustiti svoje zemlje, a Grčka im je samo jedna od točaka na putu prema Zapadu. Redatelj nam tu zajednicu predstavlja “kontrolirano intimno”, bez da eksploatira njihovu izuzetno nepovoljnu situaciju.

Austrijsko “prljavo rublje” na zabavan način na opatijsku Ljetnu u četvrtak 20. 8. u 21.00 sat iznosi slavni “provokator” Ulrich Seidl. Za potrebe svog najnovijeg filma, U podrumu, Seidl se zavukao u “podrume” austrijskog srednjeg staleža, i tamo zatekao opsesiju, limenu glazbu, nacizam, fitness i fetišizam, te mnoge druge neobične i uznemirujuće navade.

Sasvim drugačija priča na istu se pozornicu smješta u drugom programskom bloku: u 23.00 sata preuzima ju glazba, afrobeat. Oscarom nagrađeni redatelj Alex Gibney istražio je kontroverzni život, sjajnu glazbu te neosporan kulturni i politički utjecaj legendarnog tvorca afrobeata Fele Kutija, a rezultat je dokumentarni portret U potrazi za Felom.

Neposredno prije početka 13. LFF-a, čiji Nulti dan u utorak 25.8. u Ičićima otvara regionalni program, na Ljetnoj će se, u nedjelju 23. 8., gledati i dva filma koji su lani poželi LFF-ove nagrade. U 21.00 sat bit će prikazan najbolji film festivala po ocjeni žirija, Potrošeni redatelja Boruta Šeparovića, a u 23.00 sata Ljubavna odiseja redateljice Tatjane Božić, film nagrađen za najbolju režiju i montažu, te svakako jedan od najuspješnijih hrvatskih dokumentaraca protekle sezone. Autorica će na 13. LFF-u održati case study Ljubavne odiseje, što predstavlja sad već tradicionalnu intenciju Liburnije da publici kroz dubinske analize predstavi pozadinu dokumentarnih uspješnica.

Ulaznica za projekcije kupuje se na blagajni Ljetne pozornice ili online na mojekarte.hr, po cijeni od 25,00 kuna za jednu te 40,00 kuna za dvije ulaznice u večeri.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...