Početna - IZDVOJENO - Na riječkom Korzu gostuje izložba “Tisuću devetsko i neke”
Izlozba na Korzu

Na riječkom Korzu gostuje izložba “Tisuću devetsko i neke”

Šestu godinu za redom atraktivna izložba projekta “Prijatelji mora” obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana. Rijeka je 12. grad u nizu koji ugošćuje ovu izložbu vrijednih fotografija, za koje se predviđa da će ih do kraja ciklusa vidjeti preko milijun posjetitelja, domaćih i stranih. Izložba u Rijeci gostuje od 14. do 28. kolovoza. Cilj izložbe je pokazati posjetiteljima našu fotografsku baštinu, dokumentirati život na hrvatskom Jadranu početkom 20. stoljeća te se na kratko vratiti u svijet naših pradjedova.

Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria, osmislile su 2009. godine nacionalnu kulturološko – turističku kampanju “Prijatelji mora”. Cilj je svake godine izložbama fotografija velikih formata na otvorenom, hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima, skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskoga mora. Nakon trilogije s temama podmorja, površina mora i mediteranskih eseja te Velikana hrvatske fotografije 50-ih, crno bijelo 60-ih, šesta godina nastavlja s prikazivanjem vrijedne građe iz arhiva pomorskih i povijesnih muzeja, gradova i županija. 

Izložba iz ciklusa “Prijatelji mora” tijekom ljeta 2015. godine na 62 velika formata predstavlja dokumentarnu zbirku fotografija nastalu početkom prošlog stoljeća s tematikom života hrvatskoga Jadrana. Tranzicija u Rijeci, život na Korzu, kartoline iz Malinske, Baške i Krka, Mariacchi band na Rabu, potonuće parobroda Galatea u Šibeniku, saobraćajna nesreća na putu za Benkovac, portret brata Roberta u Zadru , parada automobila na splitskoj rivi, novi ženski kostimi na Bačvicama, promenade u Opatiji, samo su neke od fotografija ovog bogatog opusa iz života našeg mediteranskog građanskoga društva početkom 20. st.

Radove je selektirao stručni tim festivala “Rovinj-Photodays”, a prikupljeni su iz fundusa nacionalnih muzeja, i to Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja, Lošinjskog muzeja, Narodnog muzeja Zadar, Muzeja grada Šibenika, Muzeja grada Splita te privatnih zbirki Smokvina, Budičin, Franolić, Seferović i Zavoda za ohranitev kulturne dediščine koprivnik nesseltal.

U suradnji s turističkim zajednicama gradova, izložba je već gostovala u Rovinju, Puli, Malom Lošinju, Baškoj, Krku, Zadru, Biogradu na moru, Šibeniku, Splitu, Rabu, Malinskoj, a iduća dva tjedna stanuje u Rijeci. Nakon toga ide na svoje posljednje gostovanje u Zagreb u periodu od 28. kolovoza do 11. rujna.
Predstavljanju otvorenja ove izložbe na riječkom Korzu prisustvovali su Denis Redić, predsjednik udruge Livingstone i organizator izložbe, Miljenko Smokvina, suradnik na projektu te Dominik Damiš, predstavnik Turističke zajednice grada Rijeke.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...