Početna - IZDVOJENO - Domoljubnoj koalciji osigurana relativna pobjeda dominacijom u šest izbornih jedinica
pet_plus_hdz

Domoljubnoj koalciji osigurana relativna pobjeda dominacijom u šest izbornih jedinica

Dobar dio analitičara ostao je šokiran posljednjim istraživanjem koje je donijela Nova TV, objavom rezultata za 1. i 2. izbornu jedinicu, prema kojima, kad se zbroji ukupan broj mandata, SDP-ova koalicija dobiva najviše mandata – njih 60, a Domoljubna koaliciija tek 57, piše portal HRsvijet.net.

Prema tom istraživanju, koje je radila agencija Ipsos Puls, MOST Bože Petrova trebao bi dobiti čak 12 fotelja u Saboru. Sve to valja uzeti s velikom dozom rezerve, prisjetimo li se na ankete iste agencije pred predsjedničke izbore kada su doživjeli pravi debakl.

Slobodna Dalmacija u petak donijela je  zanimljivu analizu temeljenu na novim metodama, kojima se izborna predviđanja rade pomoću matematičkih modela koji koriste kombinaciju anketa, rezultata prošlih izbora, te socioekonomskih podataka određene izborne jedinice.

Prema procjenama ovog lista, izbori koji su pred nama navodno bi trebali biti izbori bez izravnog pobjednika, a vlast će se, sudeći prema ovim procjenama u kojima se više pažnje posvećuje izborima prije četiri godine, nego trenutnoj atmosferi, moći formirati tek u postizbornim koalicijama.

Bojna polja u Slavoniji i Dalmaciji

Dvije izborne jedinice, prema ovoj analizi, bit će tzv. bojna polja, IV. slavonska te X. dalmatinska, koje će utjecat na relativnog pobjednika.

Predikcija je da će to biti HDZ-ova Domoljubna koalicija. Konkretno u spomenutim bojnim poljima ( IV. i X. jedinici) Domoljubna koalicija će, po svemu sudeći, ostvariti prednost od po 2 mandata u odnosu na koaliciju SDP-a, uz vjerojatnost od 82% za X. i 78% za IV izbornu jedinicu.

I jedna i druga koalicija pobjeđuju u svojim tradicionalnim uporištima, SDP-ova u I., III. i VIII., vrlo izgledno, dobiva ukupno 9 mandata prednosti, no tih 9 mandata je anulirano pobjedama HDZ-ove koalicije u svojim uporištima u V. i IX. izbornoj jedinici koja tamo ostvaruje jednaku prednost. Vjerojatnosti za te scenarije po izbornim jedinicama se kreću između 60 i 70%.

U 3 preostale zagrebačke izborne jedinice (II., VI., VII.) biti će vrlo bliska borba gdje se predviđa da će Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om ostvariti laganu prednost od jednog mandata u VII. i II., uz izjednačenu VI. izbornu jedinicu, uz ukupnu vjerojatnost od također 60 do 70%.

Autori ove analize naglašavaju da na razini čitave zemlje postoje odstupanja s obzirom na manju i veću vjerojatnost ostvarivanja određenog izbornog rezultata. Tako za Domoljubnu koaliciju i HDZ, prema ovom predviđanju,  ukupan broj mandata može na razini Hrvatske varirati od 58 do 68, dok za SDP on može varirati od 54 do 62. Treće opcije također imaju značajne varijacije gdje broj mandata koji varira nije velik u apsolutnom smislu (otprilike 2 mandata gore ili dolje), ali jest u relativnom.

Uz ovako predviđenu raspodjelu snaga teško je predvidjeti tko će moći sastaviti novu Vladu i hoće li ona biti većinska ili manjinska. Treba računati da će HDZ-ova koalicija od najmanje 64 zastupnika biti pojačana s još 3 mandata iz dijaspore, što čini ukupno 67 mandata za Domoljubnu koaliciju, čime joj nedostaje 9 zastupnika za formiranje vlade, smatraju analitičari Slobodne Dalmacije.

S druge strane SDP-ova koalicija će imati znatno teži zadatak. Ako se krnjoj Kukuriku koalicioji pripišu 3 mandata aktualnog partnera iz vladajuće koalicije IDS-a, plus najmanje 4 manjinska mandata dolazimo do 65 mandata i 11 zastupnika koje moraju tražiti među trećom opcijom i ostalim zastupnicima manjina za sastavljanje Vlade.

Traženje sigurnih partnera među pripadnicima trećeg puta – nemoguća misija

Traženje koalicijskog partnera među tzv. trećim opcijama bit će nemoguća misija za jedne i druge. Pogotovo jer je čelnik Mosta Božo Petrov danas kod javnog bilježnika ovjerio izjavu prema kojoj MOST neće postizborno koalirati niti s jednom od dvije velike koalicije. Stoga, potencijalni birači Mosta moraju biti svjesni činjenice da njihov eventualni izbor nikako neće pridonijeti odlasku Zorana Milanovića i njegovih satelita u oporbu, niti će pridonijeti stabilnosti Hrvatske.

Pouzdanog koalicijskog partnera, ni jedni ni drugi, ne mogu tražiti ni u HDSSB-u koji će u budućem sazivu Sabora svakako imati 2 ili tri zastupnička mjesta. Glavaš i Vulin su pred nemogućom misijom. I unatoč navodnim dogovorima s Milanovićem i Dragovanom, vodstvo HDSSB-a neće moći podržati SDP-ovu koaliciju jer bi to za njih bio politički kraj. Riječ je naime o stranci koja je uglavnom nastala od bivših članova HDZ-a koji bi vrlo teško prihvatili koaliciju s SDP-om i sudjelovanje u lijevoj vladi. S druge strane, koalicija HDSSB-a s HDZ-om čini se nemoguća zbog osobnih odnosa koje Branimir Glavaša ima s vodstvom HDZ-a. Ovakva nemoguća situacija u kojoj se našao HDSSB svakako će za posljedicu imati dodatno slabljenje, i onako već oslabljenog HDSSB-a.

Mogućnost koaliranja s ORAH-om i Živim zidom, u slučaju njihovog ulaska u Sabor, zasigurno će pokušati izbjeći jedna i druga osoba. Teško je vjerovati da bi budući mandatar, bez obzira tko to bio, u vladi želio imati ćudljive osobe poput Mirele Holy, Sinčića ili Pernara.

Domoljubna koalicija dominantna u većini izbornih jedinica

Ipak, poučeni iskustvima dosadašnjih anketa, a uzimajući u obzir atmosferu na skupovima dviju velikih koalicija, čini se da je je međusobna razlika među dva najveća bloka koje predvode Tomislav Karamarko i Zoran Milanović znatno veća nego što se agencije i mediji financirani od Vlade usude priznati.

Usporedbe radi, svima onima koji ne razumiju o čemu autor ovog članka govori – preporučam neka pogledaju video zapise za skupova jednih i drugih i sami donesu zaključke. Možda je najbolji primjer komparacija sinoć održanog skupa Domoljubne koalicije u zagrebačkoj Areni i skupa Milanovićeve koalicije “voštanih figura” prije nekoliko dana na Jelačić placu.

Da, postoji i istraživanje agencije 2×1 komunikacije prema kome Domoljubna koalicija bez mandata iz XI. izborne jedinice osvaja 70 mandata u Saboru, dok njihovi izravni konkurenti znatno zaostaju i osvajaju 56 mandata. Poučen iskustvima predviđanja rezultata prijevremenih izbora za sisačko-moslavačkog župana, kao i redovitih predsjedničkih izbora, čiji je rezultat ova agencija jedina predvidjela, osobno sam sklon vjerovati u predviđanja ove agencije, koja očitu dominaciju Domoljubne koalicije u šest izbornih jedinica, bez bilo kakve muljaže, jednostavno preslikava u saborske mandate.

Agencija 2×1 komunikacije, za razliku od ostalih agencija, ne predviđa neki značajan rezultat niti za ključne stranke tzv. trečeg puta. Tako se prema istraživanju ove agencije, stabilnim klubovima zastupnika mogu radovati HDSSB, IDS, Josipovićeva “Uspješna Hrvatska” i Most, dok će ORAH i Živi zid u budućem sazivu Hrvatskog sabora imati po jednog saborskog zastupnika.

Međutim, problem nastaje sa kreiranjem sustavnih pokušajima lijevih medija koji vlasnika agencije 2×1 komunikacije Roberta Bosaka, zbog njegove kandidature na listi Domoljubne koalicije u XII. izbornoj jedinici, kao i njegovu agenciju, pokušavaju pokazati vjerodostojnim. Istodobno, ti isti mediji prešućuju koliko su novca u posljednje tri godine inkasirali od vlade Zorana Milanovića i pripadajućih joj agencija.e

Na koncu, dva dana prije samih izbora sa sigurnošču se može kazati da će Domoljubna koalicija biti dominantna politička snaga koja će ostvariti pobjedu u šest izbornih jedinica, krnja Kukuriku koalicija u tri, dok će jedna izborna jedinica biti u priliku izjednačena. Već je sada izvjesno da će osam mandata iz XII. izborne jedinice biti podijeljeno na dva jednaka djela, a Domoljubna će koalicija upisati i tri mandata iz XI. izborne jedinice.

Postavljajući stvari na ovaj način, pitanje relativnog pobjednika predstojećih izbora već se čini izvjesnim, dok će birači svojim izlaskom na biračka mjesta odlučiti hoće li relativni pobjednik biti ujedno i apsolutni.

Rezultatom izbora ujedno ćemo dobiti i odgovor na pitanje koja je agencija predvidjela izborni rezultat. Sudeći po dosadašnjim iskustvima, i odgovor na to pitanje nameće se sam po sebi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...