Početna - IZDVOJENO - Država nam propada, bježmo iz nje sada!
Posao Kanada
foto: Robert Anić/Pixsell

Država nam propada, bježmo iz nje sada!

Odlazimo! Tražimo bolji život bilo gdje, ali odmah!

Gotovo da nema čovjeka koji nije barem jednom pomislio kako bi bilo otputovati na drugi kraj svijeta i tamo započeti novi život, u drukčijim uvjetima i okruženi drugim ljudima. Neki od njih odluče tako čvrsto da svoj san pretvore u stvarnost, ali uvijek ostaje ono pitanje što će biti kada dođu, hoće li požaliti i poželjeti se vratiti u Hrvatsku.

Kanadska agencija u Zagrebu je do ponedjeljka. Traži 400 radnika.

Zainteresirani za posao u Kanadi, na stotine mladih ljudi, ovih dana hrle u zagrebački hotel Panoramu. Kanadska agencija za posredovanje pri zapošljavanju Actyl ondje prvi put organizira testiranje za 400 radnih mjesta, a kandidate prima prema grupama svakih sat vremena, svaki dan od 9 do 17 sati. Svatko tko spada u dobnu kategoriju između 20 i 35 godina ima velike šanse da pronađe posao preko Atlantika, a za intervju se prijavilo njih tristotinjak.

Dok je u svijetu prisutan slab ekonomski rast, gospodarstvo zapadne Kanade cvate zahvaljujući izvorima nafte i plina. Alberta, Saskatchewan i Britanska Kolumbija istovremeno imaju sve starije stanovništvo, a broj otvorenih radnih mjesta ne može se popuniti prema trenutačnoj radnoj snazi – kaže Linda West, predsjednica Actyla, te dodaje da rade sa 75 poslodavaca u Kanadi koji traže kandidate s iskustvom u radu u restoranu i prodaji.

Za posao najbitnije iskustvo i da ste mladi

Kandidati za Kanadu moraju se na stranicama Actyla prijaviti, poslati životopis i snimiti videointervju. Actyl ih potom ocjenjuje, bez čega nitko ne može dobiti radnu dozvolu. Potom ih poslodavci mogu uzeti u obzir za zapošljavanje. Za posao u Kanadi mora se izvaditi potvrda o nekažnjavanju i putovnica koja vrijedi barem dvije godine.

Gotovo 70 % poslova otpada na ugostiteljstvo, a ostalo su majstorski zanati. Traže se vodoinstalateri, zavarivači, autolimari, vulkanizeri, no i perači prozora na visini, radnici u restoranima brze hrane…

Najbolje su plaćeni građevinarci, koji zarade i 20 do 30 kanadskih dolara po satu (oko 160 kuna), a najmanja satnica je u ugostiteljstvu, oko 10 dolara (54 kune) – kaže West. Potrebno je na stranici agencije ostaviti životopis, te videorezime s podacima, imati potvrdu o nekažnjavanju, no mora se i odlično baratati engleskim jezikom.

Više

Više

Ivan Ožvatić (30), električar: Supruga i ja krenut ćemo od nule, uvjeti su bolji za djecu

Iako je po struci električar, taj je posao radio samo na praksi u srednjoj školi. Već devet godina radi u turističkoj agenciji, no posljednjih mjesec dana traži poslove u inozemstvu.

– Ciljao sam na Kanadu jer mislim da ćemo supruga i ja s djetetom od godinu i pol dana imati ondje bolje uvjete života – kazao je Ožvatić te dodao da će tražiti posao u hotelima, agencijama… Dobro se informirao, računajući na stopu nezaposlenosti u Kanadi.

– Prema zadnjoj statistici iznosi sedam posto. O plaći ne razmišljam jer se ne može uopće usporediti život ovdje i tamo – kaže Ožvatić referirajući se na skuplje troškove života.

Marko Mihaljinec (22), grafički tehničar: Radio bih i za deset dolara po satu, ne mora biti u struci

Rođen je u Njemačkoj, ondje je živio deset godina, osjetio i vidio kako izgleda uređen sustav, kako sam kaže. Po struci je grafički tehničar, no dvije je godine studirao multimedijsko oblikovanje na Veleučilištu u Varaždinu.

– Prije mjesec dana morao sam odustati od fakulteta jer nisam mogao položiti jedan ispit. No Hrvatska mi nikad nije bila opcija, a kako bih radio u Kanadi, došao sam na predavanje iz Bedekovčine – kazao je Mihaljinec. Pristao bi raditi za deset dolara po satu, u struci, no i konobarenje dolazi u obzir, pa i rad u lancima brze prehrane.

Ivan Magdić (22), geodetski tehničar: Prijavit ću se za perača suđa i za mušku dadilju

Zato što nije mogao financirati studij na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, gdje godina stoji 8500 kuna, geodetski je tehničar odlučio prekinuti školovanje.

– Roditelji su u kreditima, fakultet mi nije išao i više ga ne mislim nastaviti – kaže Magdić te dodaje da je posljednjih godinu dana zamrznuo studij i radio na crno, najviše u građevini. U Kanadi će se kandidirati za perača suđa te za dadilju, a sljedeći tjedan na dva mjeseca i odlazi u Kanadu.

– Rodbina mi je u Torontu, a ja ću nastaviti slati životopise – rekao je i dodao da će raditi i za minimalac od 10,25 dolara po satu.

Ivana Vidović (48), odgojiteljica: U struci više ne tražim posao. Radit ću bilo što za početak

Ne odgovaram opisu zaposlenika zbog godina, no intenzivno radim na tome da odem u inozemstvo – kaže diplomirana odgojiteljica koja je Učiteljsku akademiju završila prije 15 godina. U struci ima samo godinu dana staža.Radila je na raznim zamjenama, a tražeći posao za koji se školovala otišla je i u London te ondje bila dadilja. Za posao odgojiteljice više se ne prijavljuje. Misli da veće šanse imaju oni koji su tek diplomirali. Trenutačno radi na otkupu ambalaže u jednom trgovačkom lancu.

Danijela Herceg (19), kiparica: Snalazim se, bilo je mjeseci kada sam jela samo kruh

Maturirala je prije dvije godine u Školi primijenjene umjetnosti, no u kiparstvu nije nikad radila. Umjesto toga, radila je kao pomoćno osoblje u kuhinji po hotelima, u cateringu, fast foodu, dućanu… Zbog stečena iskustva nada se da će naći posao u kanadskom ugostiteljstvu.

– Za isti posao koji sam radila ovdje tamo bi mi plaća bila veća za dvije do tri tisuće kuna – izračunala je.

Živi sama, a bilo je i dana kada nije imala za režije, dok je na meniju bio kruh zapečen u pećnici, posut s malo vegete.

I: Večernji

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...