Početna - IZDVOJENO - Eko projekt- mobilna reciklažna dvorišta
web

Eko projekt- mobilna reciklažna dvorišta

U Rijeci je predstavljen novi eko projekt mobilnih reciklažnog dvorišta koja će biti postavljena na 19 lokacija u gradu. Ove pokretne jedinice, kao nadogradnju sustava odvojenog prikupljanja otpada, uvode Grad Rijeka i Komunalno društvo Čistoća, a služit će odvojenom prikupljanju i skladištenju manjih količina iskoristivih i problematičnih vrsta otpada iz kućanstva.

 Predstavljanju reciklažnih dvorišta prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller i direktor Komunalnog društva Čistoća Bojan Jurdana.
Velikom broju okupljenih znatiželjnika i slučajnih prolaznika gradonačelnik se obratio istaknuvši važnost ovoga projekta, a koji je u Republici Hrvatskoj Rijeka prva odlučila uvesti. Ministar Zmajlović na to se nadovezao kazavši kako Rijeka oduvijek ima vrlo visoko razvijenu svijest u pogledu ekologije i recikliranja te kako čestita Gradu na ovom iznimno važnom projektu.

U Gradu Rijeci se uvode dva tipa mobilnih reciklažnih dvorišta: ECOPOINT SKIP (samostalno) i CAM-RR-2 (s djelatnikom). Ukupna vrijednost oba mobilna reciklažna dvorišta je 1.138.000,00 kuna + PDV, a financirani su s 40% iznosa sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Samostalno mobilno reciklažno dvorište je prenosivo zahvaljujući svojoj strukturi kontejnera dužine 4,7 m, širine 1,95 m i visine 2,1 m. Unutar njega nalazi se 11 spremnika za prikupljanje različitih vrsta otpada te 2 manja spremnika za prikupljanje lijekova i baterija. U samostalno mobilno reciklažno dvorište otpad se može odlagati prema potrebi, jer ne zahtjeva prisutnost osobe za rad.

Mobilno reciklažno dvorište s djelatnikom također je strukture kontejnera, ali većih dimenzija i s mogućnošću otvaranja stranica, a u njemu je moguće prikupljati čak 21 vrstu otpada. Ovo mobilno reciklažno dvorište ima djelatnika zaduženog za prihvat otpada od strane građana i njegovo vaganje te odlaganje u za to namijenjene posude. Za razliku od samostalnog mobilnog reciklažnog dvorišta, ovo s djelatnikom ima određeno radno vrijeme: ponedjeljkom od 10.00 do 15.00, od utorka do petka od 10.00 do 17.00 te subotom od 08.00 do 15.00 sati.

Smještaj mobilnih reciklažnih dvorišta rasporedom je unaprijed predviđen, a na svakom lokalitetu dvorište će raditi 14 dana, nakon čega se premješta na sljedeći lokalitet i tako u krug. Raspored lokacija i termini zadržavanja reciklažnih dvorišta dostupni su na web stranicama KD Čistoća Rijeka i na gradskim web stranicama. Osim toga za sva pitanja građani se mogu obratiti na besplatni info telefon 0800 99 99 00.

Predstavljanju su sudjelovala i djeca Osnovne škole Nikola Tesla, koja su po završetku predstavljanja projekta demonstrirala okupljenima na koji način odložiti otpad u mobilna reciklažna dvorišta. Djeca su od Grada Rijeke dobila prikladne poklone, a i napravili zajedničku fotografiju sa gradonačelnikom Obersnelom i ministrom Zmajlovićem.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...