Početna - IZDVOJENO - KBC Rijeka najviše smanjio listu čekanja
kbc
web

KBC Rijeka najviše smanjio listu čekanja

U prvom tjednu provedbe “Programa plus” za smanjenje lista čekanja u 33 bolnice pregledano je 3700 pacijenata, od čega najviše u riječkom KBC-u gdje ih je u dodatnim terminima srijedom i subotom obrađeno 580, doznaje se u Ministarstvu zdravlja koje je iniciralo taj projekt.

Od pet hrvatskih KBC-ova, uvjerljivo je najbolji riječki KBC u kojemu je obrađeno gotovo dvostruko više pacijenata nego u osječkom (297) i splitskom KBC-u (258). KBC Sestara milosrdnica smanjio je listu za 189, dok podaci za KBC Zagreb još nisu poznati.

Među općim bolnicama prednjače Pula s 284 pregledana pacijenta i Zadar sa 188, dok su najslabiji podaci u Gospiću gdje ih je obrađeno svega osam.

Akciju “Program plus” prošle je srijede pokrenulo Ministarstvo zdravlja. U sklopu akcije dijagnostičke i operacijske zahvate, na koje se najduže čeka, ubuduće se može obavljati u poslijepodnevnim satima srijedom i subotom prijepodne.

U vezi odaziva pozvanih pacijenata, u Ministarstvu kažu da je on oscilirao, ovisno o pretrazi i bolnici.

Ministarstvo je bolničkim upravama prepustilo da same odaberu desetak dijagnostičkih postupaka, prvih kontrolnih pregleda ili operacija za jednodnevnu bolnicu, za koje imaju najduže liste čekanja i u skladu s tim organiziraju dodatne termine.

Zamjenica sanacijskog upravitelja KBC-a Sestre milosrdnice Diana Delić Brkljačić kaže da su programom zadovoljni i pacijenti i liječnici, kojima će odrađeni sati biti plaćeni u skladu s kolektivnim ugovorom.

Prije početka provedbe programa, na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Sestre milosrdnice na ultrazvuk srca čekalo je oko 800 pacijenata. Ako nastavimo raditi ovim tempom, moguće je da za dva mjeseca pacijenti više neće čekati na tu pretragu, kaže Delić Brkljačić.

Ističe da u KBC-u radi “pun pogon” za operaciju očne mrene, čiji je broj već ovog mjeseca udvostručen. Liste čekanja smanjuju se i za kolonoskopiju, ultrazvuk abdomena i štitnjače, MR mozga i lumbalne kralježnice, EMNG (elektromioneurografiju) na klinici za fizikalnu medicinu, kao i za dermatoonkološke preglede i određivanje vidnog polja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...