Početna - IZDVOJENO - EKSKLUZIVNO: Pada slučaj Fimi-Media
ivo sanader

EKSKLUZIVNO: Pada slučaj Fimi-Media

Prema neslužbenim ali dobro upućenim izvorima iz pravosuđa doznajemo da su suci Vrhovnog suda koji odlučuju povodom žalbe Ive Sanadera i ostalih optuženih u slučaju Fimi-Media mišljenja kako presuda nije održiva.

Ivo Sanader osuđen je u nekoliko slučajeva, Hypo, INA-MOL te Fimi-Media. U slučaju Hypo osuđen je za primanje mita od 3,6 milijuna kuna od austrijske banke i ratno profiterstvo te je dobio kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i šest mjeseci. U slučaju INA-MOL osuđen je zbog mita od strane MOL-a u iznosu od 5 milijuna eura. Sanadera su suci za te optužbe osudili na sedam godina i šest mjeseci zatvora.

U srpnju ove godine ukinuta je nepravomoćna presuda za Hypo i INU-MOL iz 2012. godine, a Ustavni sud nije propitivao je li Ivo Sanader kriv za kazneno djelo ratnog profiterstva i kazneno djelo primanja mita za koja je pravomoćno osuđen, već jesu li poštovana njegova zakonska, ustavna i konvencijska prava što se ispostavilo da nisu. Za ove slučajeve ovaj mjesec očekuje ga ponovno suđenje koje je na samom početku odgođeno jer je obrana bivšeg premijera zatražila je na pripremnom ročištu izuzeće predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, ali i svih ostalih sudaca tog suda. Turudić je ocijenio kako nema razloga da on opet ne sudi u ovim slučajevima.

Što se slučaja Fimi-Media tiče, Sanadera uz HDZ i ostale optuženike teretili su za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz javnih tvrtki. Svi optuženi 2014. godine proglašeni su krivima za udruživanje sa svrhom počinjenja kaznenog djela i zlouporabu položaja i ovlasti. Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora i oduzimanje imovine njemu i njegovoj obitelji koja je stečena kaznenim djelima. Uz sredstva na računima obitelji Sanader oduzele su se i umjetnine koje su nađene kod njih.

Osim toga sudi mu se i za primanje mita u slučaju Planinska, u očekuju ga i suđenja zbog optužbi da je bivšeg čelnika HEP-a Ivana Mravka poticao da ispod tržišne cijene prodaje struju Diokiju koji je tada bio u vlasništvu Roberta Ježića te šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju.

Na slobodu Ivo Sanader nije bio pušten jer je još uvijek osuđen u slučaju Fimi-Media, a tijekom ovog mjeseca trebala bi biti poznata odluka Vrhovnog suda o tom slučaju. Vjeruje se kako će presuda biti ukinuta. Uz pale presude za Hypo i  INU-MOL, pad presude za Fimi-Mediu  dovelo bi Sanadera u vrlo povoljan položaj i predstavljao bi apsolutni poraz redarstvenog i pravnog sustava Republike Hrvatske. Ova činjenica ozbiljno zabrinjava bez obzira o kojem se i kakvom optuženiku radi. Naime, institucije pravne države kroz slučaj Sanader jasno su pokazale da nemaju načina i snage suprotstaviti se korupciji i privatizacijskoj pljački. Očito je da je tome uzrok uzajamna korumptivna odgovornost koja zasigurno podmazuje večinu kotačića državnog aparata i time dovodi do pretpostavke da se ne može činiti dovoljno u suzbijanja ozbiljnih političkih atentata na pravni sustav Republike Hrvatske. I u ovom poglavlju Vlada Zorana Milanovića impresionirala je svojom nesposobnošću.

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...