Početna - IZDVOJENO - Glavni državni odvjetnik Cvitan u ladici drži aferu SDP-ove gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček
direktno hr
Foto: Direktno hr

Glavni državni odvjetnik Cvitan u ladici drži aferu SDP-ove gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček

U ovo predizborno vrijeme na  sastancima s Dinkom Cvitanom vlada strah, a ono što Glavni državni odvjetnik traži od državnih odvjetnika je inzistiranje na hitnim optužnicama protiv oporbenih političara i njima bliskih kadrova, piše portal Direktno hr.

“Postao je sve nervozniji, terorizira nas, uzastopno vrši presiju i nameće svoje stavove i ukazuje da idemo s optužnicama za koje nemamo konkretnih dokaza i činjenica”, kaže insider direktno.hr-a i dodaje kako politički pritisak postaje neizdrživ, dok Cvitan osobno u ladici drži konkretne dokaze za ozbiljne optužnice protiv političara iz redova SDP-a.

“Na primjer, u ladici stoji predmet gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček s dokazom koji potkjepljuje osnovanu sumnju da je iskoristila svoj položaj i počinila djelo zloporabe položaja i ovlasti”, kaže naš sugovornik, objašnjavajući da je riječ o aferi Kopa Beach koja trese sisačku političku scenu već više od godinu dana.

Direktno hr. piše kako njihov insider iz DORH-a jednostavno ne može vjerovati da Cvitan riskira toliko svoj položaj, jer u slučaju promjene vlasti netko će zasigurno pitati zašto predmet stoji u ladici s tako čvrstim dokazima.

“Gradonačelnica Siska uputila je 25 listopada pretprošle godine mail sad već bivšem čelniku HŽ infrastrukture Darku Peričiću, SDP-ovcu, u kojem je tražila da posao demontiranja pruge od Petrinje do Karlovca dobije Kopa Beach iz Siska, udruga u kojoj su istaknuti sisački SDP-ovci i njihovi kadrovi,” objasnio je  sugovornik Direktno. hr-a i dodao da je, kad se pojavila dokumentacija, Cvitan blokirao rad na tom predmetu.

“On namjerno opstruira predmet i to tako što usporava daljnju obradu s obrazloženjem da treba raditi na proširenju i prikupljanju dokaza, te uzastopnom vještačenju”, kaže insider.

Sve je poznato već godinu dana

Oporbene stranke u sisačkom Gradskom vijeću – HDZ, HSLS, HSP AS i HSS podnijele su prije godinu dana Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku kaznenu prijavu protiv sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP), zbog višemilijunskog pogodovanja i namještanja poslova udruzi “Kopa Beach”, čili su članovi bliski SDP-u.
U kaznenoj prijavi navodi se da je SDP-ova gradonačelnica Ikić Baniček iskoristila svoj položaj i pogodovala udruzi “Kopa Beach” da dobije višemilijunski posao kod Hrvatskih željeznica (HŽ), čime je počinila kazneno djelo zluporabe položaja i ovlasti, rečeno je prije godinu dana na konferenciji za novinare sisačke oporbe, piše portal Direktno hr.

Njihova kaznena prijava temelji se na mailovima gradonačelnice Ikić Baniček, kojima lobira kod bivšeg čelnika HŽ Infrastrukture Darka Peričića, da se radovi demontaže dijela željezničke pruge između Siska i Karlovca, vrijedni desetak milijuna kuna, dodijele upravo udruzi “Kopa Beach”, čiji su članovi bliski SDP-u.

Udruga “Kopa Beach” je utemeljena samo sedam dana prije potpisivanja ugovora s HŽ Infarstrukturom, a mail je gradonačelnica u HŽ poslala dva tjedna prije osnutka te udruge, dodao je.

Ugovor s HŽ infrastrukturom udruga je potpisala početkom studenoga 2013., za izvođenje radova koristila je podizvođače.

“Smatramo da je takvim postupanjem Kristina Ikić Baniček iskoristila svoj položaj, utjecaj i ovlasti, kao gradonačelnica i predsjednica sisačkog SDP-a, te je njezinim protežiranjem ‘Kopa Beach’ dobio unosan posao. S obzirom na bliskost članova udruge SDP-u, pretpostavljamo da će stranka kao i gradonačelnica od vrijednosti prodane sirovine imati koristi”, stoji u kaznenoj prijavi koja je još lani upućena i glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, USKOK-u i Ravnateljstvu policije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...