Početna - IZDVOJENO - EU: Hrvatska ne smije napraviti iskorak ka diskriminaciji
foto: web

EU: Hrvatska ne smije napraviti iskorak ka diskriminaciji

Referendum o definciji braka kao zajednice muškarca i žene koji će se održati danas, te incidenti u Vukovaru gdje se skidaju pločice na ćirilici s javnih zgrada, ali i reakcije nakon ispada Josipa Šimunića nakon utakmice između Hrvatske i Islanda naišli su na reakcije i izvan granica Hrvatske.

Naime, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks oglasio se po tom pitanju te od Hrvatske zatražio da osudi ponašanje Šimunića te da ne dopusti bilo kakvu diskriminaciju LGBT zajednice čiji položaj u društvu. Hrvatska mora slijediti europski standard i trend povećavanja njihovih prava.

Muižnieks se s Hrvatskom bavio i u proljeće ove godine kada je s ministrom za javnu administraciju Arsenom Baukom i šeficom odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli razgovarao o promjenama zakona o državnom registru preko kojeg se, smatra povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, treba riješiti, u okviru s europskim standardima, i pitanje izbora spola. Tražio je da se pritom ne ugroze ljudska prava i pravo na obiteljski život bez obzira na spolnu orijentaciju.

Povjerenik za ljudska prava je reagirao i u slučajevima drugih država, a u posljednje vrijeme s posebnom pozornopču prati poštivanje prava manjina, emigranata te promicanje prava LGBT zajednice. Prošle je godine uputio posebnu videoporuku kada se u Budimpešti održavala gay parada. Osim objavljivanja službenih mišljenja njegova ureda, Nils Muižnieks koristi i socijalne mreže na internetu kako bi promicao zaštitu ljudskih prava. Brzo je na Twitteru reagirao nakon Šimunićeva ispada na Maksimiru.

izvor: Jutarnji list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...