Početna - IZDVOJENO - EU stopira Južni tok
AFP/Getty

EU stopira Južni tok

Poruka Putinu – Bilateralni ugovori vezani uz ovaj plinovod sadrže tri principa koja izravno krše zakone EU.

Europska komisija priopćila je kako bilateralni sporazumi o izgradnji plinovoda ‘Južni tok’ između Rusije, Bugarske, Mađarske, Grčke i Slovenije krše zakone EU. Nalažu da se s Rusijom pregovara ispočetka ili da se ugovori ponište.

Svi bilateralni ugovori koje je Rusija zbog ovog projekta sklapala s Bugarskom, Grčkom, Srbijom, Mađarskom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom nisu u skladu sa zakonima EU i o njima se mora ponovno pregovarati. Takvu je obavijest Europska komisija iz Bruxellesa poslala u Moskvu prije tri dana, a objelodanio ju je i direktor u EK zadužen za energetska tržišta Klaus-Dieter Borchardt na skupu o Južnom toku u Europskom parlamentu u srijedu. Hrvatska je prije nekoliko godina imala šansu postati zemlja kroz koju prolazi magistralni pravac Južnog toka, ali to se nije dogodilo zbog, kako se neslužbeno tumačilo, pristupanja Europskoj uniji. Službeni Bruxelles oduvijek je gledao na projekt Južnog toka kao na ruski projekt kojim Moskva širi svoj utjecaj, no u njemu su završile druge zemlje EU poput Bugarske, Mađarske i Slovenije te zemlja kandidatkinja za članstvo u EU – Srbija.

Hrvatska nema problem

Proces ponovnog pregovaranja, odnosno usklađivanja Južnog toka s propisima EU mogao bi potrajati dvije godine, a Rusi su planirali da prva faza plinovoda proradi 2015. Građevinski su radovi već počeli. Iz Europske komisije poručuju da nemaju ovlasti zaustavljati bagere na gradilištima plinovoda, ali da mogu pred Sudom EU početi postupak zbog povrede prava EU. Rusi su, pak, u prvim reakcijama poručili da ne namjeravaju ponovno pregovarati o uvjetima projekta Južnog toka s državama s kojima su već sklopili ugovore. Ministar Ivan Vrdoljak komentirao je da Hrvatska nema problem jer kroz nju ne prolazi glavni tok, već odvojak.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...