Početna - IZDVOJENO - FMTU pokreće studijski program o tome kako poslovati s Kinom
web

FMTU pokreće studijski program o tome kako poslovati s Kinom

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) u Iki kraj Opatije namjerava već od iduće akademske godine pokrenuti studijski program o tome kako poslovati s Kinom. Program bi uključio i učenje kineskog jezika, običaja i kulture, kako piše 24 sata.

– Fakultet je već uspostavio suradnju s Veleposlanstvom NR Kine s ciljem organiziranja obrazovnih programa iz područja kineskog jezika i kineske kulture – potvrdila je dekanica Dora Smolčić Jurdana. Dodaje kako je Veleposlanstvo NR Kine iniciralo i predložilo dolazak dva kineska profesora početkom iduće akademske godine s ciljem približavanja kineske kulture, načina poslovanja i kineskog jezika hrvatskim studentima i drugim zainteresiranim pojedincima. Što studenti i drugi budući polaznici ovog oblika obrazovanja dobivaju?

– Prije svega jedinstvenu mogućnost da upoznaju zemlju koja bilježi snažan razvoj i čiji utjecaj u svijetu iznimno raste. Hrvatsko gospodarstvo mora pojačati gospodarske veze s Kinom, te ovakav program edukacije zasigurno otvara mogućnost mladim ljudima za zapošljavanje i integriranje u poslovne procese. Imajući u vidu turizam, primjer Kine je posebno važan. Atraktivnost Kine kao turističke destinacije u ovom stoljeću strelovito raste, stoga su Hrvatskoj njena iskustva dragocjena. Kinesko emitivno tržište, tržište zemlje od 1,4 milijarde stanovnika, otvara se kao nova tržišna niša za turizam, koji je jedna od temeljnih odrednica našega gospodarstva. U procesu obrade i približavanja tom tržištu našim budućim turističkim djelatnicima, današnjim studentima, nužna su specifična znanja o toj dalekoj kulturi i njenim posebnostima – objašnjava dekanica.

Konkretan poticaj za realizaciju ove suradnje dao je Grad Opatija, koji je prihvatio snositi troškove boravka i smještaja kineskih profesora s jasnom strategijom da bude i ostane sveučilišni grad međunarodne prepoznatljivosti. Fakultet i Grad Opatija partnerski su krenuli u realizaciju ovog projekta prepoznajući njegov dugoročni značaj. Zbog važnosti unapređenja međunarodne suradnje, posebno u području obrazovanja, kineska vlada omogućit će program stipendiranja studenata Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija na obostranu korist, razmjenjujući znanja i iskustva. Uvođenje novog programa zaintrigiralo je studente.

– Kineski jezik i kineska kultura za nas su kao studente nešto posve novo, do sada neistraženo, što dodatno pojačava našu znatiželju.

Vjerujem da će studenti zato biti motivirani učiniti iskorak i ovladati specifičnim znanjima koja im do sada nisu bila dostupna. Ostaje za nadati se da će i poslodavci znati cijeniti ova znanja i da će nam to biti dodatna ulaznica na tržište rada. Već sad postoji veliki interes za upoznavanjem kineske kulture, običaja i jedinstvene gastronomije, koja osvajaju svijet. Želimo li profesionalno ugostiti buduće kineske turiste, spremni smo prihvatiti novi izazov – smatraju studenti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...