Početna - IZDVOJENO - Sutra obucite ružičasto i podržite Dan ružičastih majica
dan ruzicastih majica
arhiva

Sutra obucite ružičasto i podržite Dan ružičastih majica

Dan prevencije vršnjačkog nasilja ili Pink Shirt Day u svijetu se obilježava dugi niz godina, a sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici. Ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica u svijetu se obilježava na različite datume. U Hrvatskoj, drugu godinu zaredom, obilježit će se zadnje srijede u veljači. Nositelj cijele ideje u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN) iz Đakova. Inicijativu su prepoznale mnoge poznate osobe, a prošle godine se velik broj saborskih zastupnika na taj dan u medijima pojavio u ružičastoj majici pa ne sumnjamo u još veći odaziv ove godine.

Pink Shirt Day je ideja nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Dječak koji je bio žrtva nasilja, na prvi dan škole došao je u ružičastoj majici u znak podrške liječenju teško bolesne majke.  Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice od Ujedinjenih naroda.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja prvi je i jedini centar ove vrste u Republici Hrvatskoj osnovan 2007. godine s ciljem prevencije vršnjačkog i elektroničkog nasilja. Neki od programa koje provode su: Volunteer program, akcija „Igrom protiv nasilja“, Online Child Safety te Dan ružičastih majica koji  je ujedno najpoznatiji i najveći program Centra koji provode u svrhu prevencije nasilja.

Nasilje je u raznim oblicima dio naše svakodnevnice. Iz tog razloga ovakvi programi i akcije su potrebni kako bismo odgojili društvo za bolje i sigurnije sutra.

Kako podržati Dan ružičastih majica

Izazovite i potaknite svoje prijatelje, obitelj, kolege da 25. veljače 2015. nose ružičasto i podrže ovaj program prevencije vršnjačkog nasilja. Zatim se slikajte i podijelite fotografiju putem društvenih mreža uz oznaku #Danružičastihmajica.

Možete kupiti i službeni majicu. Naručite ju na http://www.cepn.hr/dan-ruzicastih-majica/majica.php.

Sve informacije o Danu ružičastih majica potražite na Facebook stranici Centrahttp://www.facebook.com/CentarzaEdukacijuiPrevencijuNasilja i Facebook stranici Dana ružičastih majica http://www.facebook.com/Danružicastihmajica.

Postanite i vi dio ove hvalevrijedne akcije jer „Hrabrost je odabrati nenasilje“. U srijedu, 25. veljače, neka i Rijeka postane ružičasta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Od danas započinju radovi na dijelu ulice Frlanska cesta – pogledajte detalje

U ponedjeljak 25.10.2021. započinju radovi na rekonstrukciji sanitarnog kolektora na županijskoj cesti L58043 (Matulji – Kastav) na dijelu ulice Frlanska ...