Početna - IZDVOJENO - Foto: Gradonačelnik Dujmić primio veleposlanicu NR Kine NJ. E. Deng Ying
Foto: afs Franjo Slavić

Foto: Gradonačelnik Dujmić primio veleposlanicu NR Kine NJ. E. Deng Ying

Gradonačelnik Ivo Dujmić primio je prošli tjedan u svom uredu veleposlanicu NR Kine Nj.E. gđu Deng Ying i počasnog građanina Opatije g. Stjepana Mesića, predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, te ih ovom prigodom pobliže upoznao s glavnim razvojnim opatijskim projektima. Na sastanku su  sudjelovali i predsjednik Gradskog vijeća Viktor Peršić, inače i ravnatelj opatijske Thallassotherapie, direktorica TZG Opatije Suzi Petričić, prva tajnica u veleposlanstvu NR Kine Qu Huibin, zatim treći tajnik u Veleposlanstvu Wang Yucai, te voditeljica Ureda bivšeg predsjednika RH Mirjana Pavoković.

Tema sastanka bila je jače povezivanje s kineskim  emitivnim turističkim tržištem, s kojega godišnje u svjetske destinacije putuje  preko 100 milijuna gostiju.

Ovo je potvrda, naveo je gradonačelnik Dujmić, trajnih i višegodišnjih napora da Grad Opatija razvije suradnju s kineskim turističkim tržištem.

Suradnja s Kinom u Opatiji započela je prije nekoliko godina na polju zdravstvenog turizma, kada je uz pomoć i na inicijativu Grada Opatije realizirana s opatijskom Thallassotherapijom, s jedne strane,  te medicinskim stručnjacima i praktičarima iz pekinške bolnice s druge strane, o čemu je više govorio tijekom sastanka ravnatelj prof.dr.sc. Viktor Peršić, dr.med. Kineski terapeuti u Thallassotherapiji primjenjivali su tretmane bazirane na metodama tradicionalne kineske medicine. Boravak i rad liječnika i praktičara kineske tradicionalne medicine prve godine izazvali su od strane pacijenata i klijenata ove poznate opatijske bolnice veliki interes, bili dobro prihvaćeni, te se tražio i tretman više, a suradnja se nastavila.

Gradonačelnik Dujmić istakao je dakle dosadašnju dobru suradnju, na kojoj je zahvalio diplomatskim predstavnicima u zemlji, kao i bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, inače i počasnom građaninu Opatije.

Kina je za Opatiju značajna kao emitivno tržište jer godišnje iz Kine dolazi preko 100 milijuna turista, odnosno gostiju u svjetske destinacije. Budući je Opatija već ranije napravila iskorak u turističkom, zdravstvenom segmentu suradnje, susret s veleposlanicom NR Kine NJ. E. Deng Ying bio je prilika za razgovor o mogućnostima širenja suradnje između Opatije i kineskog tržišta na širem turističkom planu. Ova je inicijativa za intenzivnijom suradnjom s NR Kinom pravovremena, objasnio je opatijski gradonačelnik, jer se želi razvijati sustavni princip suradnje koji će  jamčiti dugoročnost.

Inače, veleposlanici Deng Ying ovo je prvi službeni posjet Opatiji, otkako je preuzela dužnost veleposlanice NR Kine u Hrvatskoj.

Izjavila je da joj je velika čast što posjećuje prelijepu Opatiju, u društvu g. Mesića, bivšeg predsjednika RH.

Nakon održanog radnog dijela sastanka, u izjavi za medije veleposlanica Ying spomenula je mogućnosti jačanje suradnje s Opatijom i to na planu turizma naravno, ali i kulture, posebno obrazovanja, gdje se otvara mogućnost suradnje sa Sveučilištem, kroz  održavanje nastave gostujućih profesora kineskog jezika iz Kine na ovdašnjim fakultetima, primjerice Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je smješten na području Opatije.

Posebno je naglasila kako će u povodu proslave nove godine po kineskom kalendaru u HNK Ivana pl. Zajca s predstavom gostovati posebna kazališna družina iz Kine, na koju je pozvala  zainteresirane građane uz napomenu da se za sve detalje ranije obrate riječkom Kazalištu.

Veleposlanica je na kraju izrazila i nadu da će u Novoj godini biti prilike za nove iskorake u suradnjama.

U dvostrukoj ulozi, kako je sam istakao,  našao se bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, koji je bio prisutan u ulozi počasnog građanina Opatije, ali i kao visoki savjetnik Instituta za istraživanje suvremenog svijeta u Pekingu. Izrazio je uvjerenje da će kineska veleposlanica u RH puno učiniti na  unapređenju naše suradnje.

Velika prednost Opatiji je što može dobiti profesore kineskog jezika, naveo je Mesić, a to jako puno znači za turističku Opatiju, zaključio je.

Kineska veleposlanica se na kraju posjeta upisala u Zlatnu knjigu opatijskih gostiju u Villi Angiolini.

 

Fotografije sastanka pogledajte  našoj foto galeriji:

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...