Početna - IZDVOJENO - Zgrada Konačišta HŽ-a postaje Studentski dom i hostel
web

Zgrada Konačišta HŽ-a postaje Studentski dom i hostel

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisan je Ugovor o darovanju zgrade Konačišta HŽ-a između Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Sveučilišta u Rijeci (UNIRI). Time su se stekli uvjeti, da pronalaženjem strateškog partnera, Sveučilište za godinu dana poveća kapacitet studentskog smještaja za 609 ležajeva, a taj će objekt u ljetnim mjesecima služiti i kao hostel.

Ugovor su potpisali rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović. Kako je rečeno uoči potpisa Ugovora, na Sveučilištu u Rijeci studira oko 17.000 studenata, od čega gotovo polovica nisu stanovnici Primorsko-goranske županije, a smatra se da čak 9.000 studenata treba smještaj u Rijeci. S obzirom na to da studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić” u Rijeci trenutno raspolaže sa 648 kreveta te da uskoro kreće izgradnja novih domova na Kampusu kapaciteta 650 kreveta, Sveučilište će ipak i dalje biti suočeno sa problemom nedostatka studentskog smještaja. 

S ciljem rješavanja tog problema sveučilišna tvrtka STRIP d.o.o. 2012. godine preuzela je zadaću izrade analize mogućnosti realizacije prenamjene objekta “Konačište HŽ” u Ulici Prvoga maja u Rijeci, tada u vlasništvu HŽ Infrastrukture d.o.o., u studentski dom i hostel. STRIP d.o.o. je tvrtka osnovana od strane Sveučilišta sa svrhom razvoja sveučilišne infrastrukture i resursa te bolje suradnje između gospodarstva i visokog obrazovanja.

HŽ-ovo Konačište izgrađeno je 1978. godine te je služilo do 2007.g. kao prenoćište za radnike Hrvatskih željeznica. Objekt koji se godinama ne koristi podložan je devastaciji i propadanju. Sastoji od 15 etaža i aneksa koji je pripojen glavnom objektu u kojem se prethodno nalazila ambulanta. Riječ je o objektu koji se nalazi u gradskom središtu, u neposrednoj blizini autobusnog i željezničkog kolodvora te stanice javnog prijevoza. U neposrednoj blizini objekta nalazi se više fakulteta (Ekonomski fakultet, Pomorski fakultet, Medicinski fakultet, Tehnički fakultet, Pravni fakultet te novoosnovani Fakultet zdravstvenih studija) kao i niz sadržaja važnih za studente kao što su: studentski restoran “Indeks”, Sveučilišna knjižnica te KBC Rijeka.

Sveučilišna tvrtka STRIP d.o.o. u suradnji s partnerima izradila je potrebne prostorne, ekonomske i pravne analize s ciljem ispitivanja izvedivosti projekta, prijepisa vlasništva te raspisa javnog poziva za odabir strateškog partnera. Analizom prostornih mogućnosti ustanovljeno je da bi objekt nakon rekonstrukcijskih zahvata ukupno raspolagao sa 8670 m2 neto korisne površine. Promjenom rasporeda na postojećim etažama, umjesto zajedničkih sanitarnih čvorova predviđeni su sobni sanitarni čvorovi koji se dijele među susjednim sobama. Povećana je i kvadratura soba zatvaranjem balkona što će omogućiti smještanje dva studenta po smještajnoj jedinici, a na 15. etaži planirane su sobe većeg standarda za gostujuće profesore ili komercijalni smještaj, dok se u aneksu zgrade planira cjelogodišnji hostelski smještaj.
Budući objekt također bi sadržavao i pripadajuću teretanu te ugostiteljski objekt. Konačni planirani broj kreveta bi iznosio 609 ležajeva, što će predstavljati znatno povećanje dostupnog studentskog smještaja, ali i hostelskoga u ljetnim mjesecima, kada će cijeli objekt služiti kao hostel.

Potpisivanjem Ugovora o darovanju Sveučilište u Rijeci preuzima vlasništvo nad objektom “Konačište HŽ”, procijenjene vrijednosti od 25 milijuna kuna, čime počinje posljednja faza realizacije projekta u kojoj će Sveučilište kroz javne pozive tražiti privatnog strateškog partnera s kojim će realizirati pripremljeni projekt. Visina potrebnog ulaganja procijenjena je na 30 milijuna kuna, ukoliko sve bude išlo prema planu, objekt bi mogao biti uređen za godinu dana, a interes potencijalnih partnera postoji. Javni poziv za odabir strateškog partnera bit će raspisan u narednim danima, čim završi postupak uknjižbe prava vlasništva.
Potpis ugovora pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović naglasivši kako su strategije razvoja Grada i Sveučilišta za razdoblje do 2020.g. međusobno usklađene, a Grad podupire sve ključne projekte Sveučilišta, od Zaklade, stipendija, kampusa, izgradnje novih smještajnih kapaciteta pa do ovog projekta. Stavljanje u funkciju ovog objekta bit će velik doprinos povećanju kvalitete smještaja i privlačenju studenata iz drugih sredina u Rijeku, kazao je Filipovć.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...