Početna - IZDVOJENO - Godišnjica osnivanja Slobodne Države Rijeke
web

Godišnjica osnivanja Slobodne Države Rijeke

Na jučerašnji dan, 12. studenog 1920. godine, osnovana je Slobodna Država Rijeka (Stato Libero di Fiume). Nova država utemeljena je Rapallskim ugovorom između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS, podržana od velikih sila i većine stanovnika grada koji je uživao autonomiju u odnosu na okolne države još od 1779. godine. Država je postojala de facto oko godinu, a de iure do 1924. godine kada ju je anektirala Kraljevina Italija. Čin aneksije je do danas ostao sporan budući nije međunarodno pravno priznat, a potpisan je jedino od strane Kraljevine Italije i Kraljevine SHS.

Dana 12. studenoga 1920., Kraljevina Italija i Kraljevina SHS potpisuju Rapallski ugovor kojim obje strane priznaju ‘potpunu slobodu nezavisnost Države Rijeka i obavezuju se da će to vječno poštivati’. Tim aktom stvorena je Slobodna Država Rijeka koja će de facto postojati jednu, a de iure četiri godine. Novostvorenu državu odmah priznaju sve svjetske sile uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju. D’Annunzio ne priznaje sporazum te je akcijom talijanska regularna vojska istjeran iz grada (Krvavi Božić 24. – 29. prosinca).
Godine 1921. održavaju se prvi parlamentarni izbori na kojima se suprotstavljaju autonomaši i nacionalni pro-talijanski blok. Autonomna stranka, (uz podršku i većine glasova riječkih Hrvata) dobija 6558, a nacionalni blok (fašistička, liberalna i demokratska stranka) 3443 glasova. Predsjednik Vlade postaje šef Autonomne stranke Riccardo Zanella.
Godine 1922. fašisti izvode puč, a legalna Vlada bježi u Kraljevicu.
Godine 1924. Rimskim ugovorom Kraljevina SHS pristaje na priključenje Rijeke Italiji, Vlada SDR taj čin smatra međunarodno pravno ništavnim te nastavlja djelovati u izgnanstvu.

Izvor: RijekaDanas

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...