Početna - IZDVOJENO - Grabar Kitarović: Godišnjicu ‘Oluje’ moramo proslaviti bez podjela
kolinda grabar kitarović
web

Grabar Kitarović: Godišnjicu ‘Oluje’ moramo proslaviti bez podjela

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je zadovoljna pripremama za obilježavanje 20. godišnjice vojno – redarstvene operacije Oluje i da vjeruje kako će se taj veliki datum, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, obilježiti bez podjela.

“Najviše me se dojmila najava koliko će ljudi doći u Knin proslaviti Oluju, najava zajedništva, i činjenica da nećemo ove godine, ja vjerujem, vidjeti nikakve podjele, nego da ćemo pokazati zajedništvo i hrvatskog naroda ali i svih drugih građana i državljana Hrvatske u proslavi tog velikog datuma”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u ponedjeljak u Kninu nakon sastanka sa predstavnicima Šibensko-kninske županije, grada Knina i predstavnicima braniteljskih udruga.

Rekla je da je došla u Knin vidjeti kakvo je raspoloženje i kako grad živi te kako teku pripreme i planovi za proslavu, kako je istaknula, jednog od najvećih dana u hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Na upit kako komentira pripreme za vojni mimohod, koji će se u povodu 20. obljetnice Oluje održati 4. kolovoza u Zagrebu, predsjednica je odgovorila kako vjeruje da je sve u redu i rekla da su, koliko je ona obaviještena, pripreme u tijeku.

“Treba naglasiti da će proslava koja će biti u Kninu biti proslava pobjede u Domovinskom ratu, ali to je proslava koja će biti vrlo dostojanstvena i koja će pokazati lice današnje Hrvatske, tolerantne, uključujuće Hrvatske,” istaknula je Grabar Kitarović.

Podsjetila je kako je na današnjem sastanku u Kninu, na kojem se raspravljalo o aktivnostima za proslavu 5. kolovoza, sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Knina iz reda srpske nacionalne manjine Željko Džepina.

“Dakle i Srbi ovdje u Kninu sudjelovat će u toj proslavi i želimo naglasiti kako proslava nije uperena ni protiv koga, nego je isključivo slavljenje onoga što su za nas učinili naši branitelji i svi oni koji su branili Hrvatsku, dali svoje živote i zdravlje za nju, i svi oni koji su omogućili da danas uživamo u slobodi”, kazala je Grabar Kitarović.

Na novinarski upit kako komentira informacije da u povodu obilježavanja 20. godišnjice Oluje nema dovoljno suradnje između lokalne uprave u Kninu i nacionalnog odbora za organizaciju proslave, predsjednica je rekla kako će se sutra održati sastanak te da ona vjeruje da će se “izbrusiti svi detalji koji su preostali”.

Do proslave 20. obljetnice „Oluje“ ima još nekoliko tjedana, što je dovoljno vremena da se se obave pripreme, kazala je. “Svi imaju različita mišljenja, različite vizije, ali to treba posložiti da se proslava obilježi dostojanstveno tijekom cijelog dana, da nema trčanja s jednog mjesta na drugo, da se dopusti ljudima da dođu i doputuju u Knin i budu ovdje”, dodala je.

Predsjednica je kazala kako će ona 5. kolovoza cijeli dan boraviti u Kninu među građanima i da se veseli tomu.

Na sastanku s predsjednicom Republike u Kninu su bili gradonačelnica Josipa Rimac, župan šibensko-kninski Goran Pauk te, među ostalima, Pavao Miljavac, Josip Klemm, Ljubo Ćesić Rojs i drugi.

Nakon sastanka predsjednica Grabar Kitarović je obišla gradilište crkve u Kninu i sastala se s članovima udruge Sveti Bartolomej.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...