Početna - IZDVOJENO - Grad Rijeka potpisala sporazum za bolje usluge osobama s autizmom
Potpis sporazuma
web

Grad Rijeka potpisala sporazum za bolje usluge osobama s autizmom

Predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) te gradova Rijeke, Zagreba i Splita potpisali su sporazum o ustroju i financiranju centara za autizam kojim će podružnice zagrebačkoga Centra za autizam u tim gradovima postati samostalne ustanove kojima su gradovi osnivači.

Posljednjih 30 godina usluge za djecu i odrasle osobe s poremećajima iz autističnog spektra dosad je pružala jedina specijalizirana ustanova – Centar za autizam iz Zagreba i njegove dislocirane jedinice u Rijeci i Splitu. Novac za te usluge i plaće djelatnika, 35 milijuna kuna osiguravalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te grad Zagreb oko milijun i pol kuna za režijske troškove.

Sporazum je u ime Ministarstva socijalne politike i mladih potpisala ministrica Milanka Opačić, koja je objasnila da će novi ustroj pridonijeti većoj i kvalitetnijoj skrbi za osobe s poremećajima iz autističnog spektra.  Ministarstvo se obvezalo osigurati pružanje socijalnih usluga odraslim korisnicima, i to u roku od godinu dana od osnutka ustanova u Splitu i Rijeci, te od mjerodavnih centara za socijalnu skrb zatražiti priznavanje prava na socijalne usluge.Sporazum o novom ustroju i financiranju bio je potreban zato što je zagrebački Centar za autizam odgojno-obrazovna ustanova koja usluge osobama može pružati samo do završetka školovanja, to jest do 21. godine života. No, taj je Centar usluge ipak pružao i dalje pa na smještaju ima 83 odrasla korisnika, pa je Ministarstvo socijalne politike i mladih prije dvije godine potaknulo je potpisivanje sporazuma po kojem će se financijska sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, oko 10 milijuna kuna namijenjenih za plaće radnika koji pružaju usluge korisnicima starijima od 21 godinu, prenijeti na Ministarstvo socijalne politike i mladih.U skladu s tim sporazumom, u svakom gradu utvrdit će se opseg usluga. Tako će se zagrebačka ustanova podijeliti na dvije – ustanovu u sustavu odgoja i obrazovanja i ustanovu u sustavu socijalne skrbi. Osnivač ustanove za odrasle u Zagrebu je grad Zagreb, koji će s Ministarstvom socijalne politike i mladih sklapati sporazum o međusobnim odnosima.U Rijeci i Splitu osnovat će se nove ustanove koje će preuzeti odgoj i obrazovanje korisnika zagrebačkoga Centra za autizam te korisnike koji su navršili 21 godinu do njihova prijelaza u ustanovu socijalne skrbi.

Sporazum su potpisali i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, gradonačelnici Rijeke i Zagreba Veljko Obersnel i Milan Bandić te u ime grada Splita zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo.

Ministar Mornar rekao je kako je sporazum jedna u nizu mjera kojom Vlada nastoji obrazovanje učiniti dostupno svima. Izvijestio je da je u tijeku natječaj za osobne asistente za 1500 osoba s teškoćama te kako je iz europskih fondova osigurano 55 milijuna kuna, što je 10 milijuna više nego lani.

Ovaj Sporazum pružit će puno više mogućnosti za skrb o djeci i odraslima s poremećajima iz autističnog spektra jer omogućuje osnivanje riječkog i splitskog Centra za autizam kao samostalnih pravnih osoba, kao obrazovnih (školskih) ustanova, s idejom da iste budu zametak budućih regionalnih centara za autizam, kao i  za zadržavanje svih odraslih korisnika još godinu dana do njihovog prijelaza u ustanovu socijalne skrbi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...