Početna - IZDVOJENO - Gradonačelnik Obersnel protiv ukidanja dužobalne linije Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Dubrovnik

Gradonačelnik Obersnel protiv ukidanja dužobalne linije Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Dubrovnik

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je prošli tjedan dopis predsjedniku Uprave Jadrolinije Alanu Klancu, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću, ministru turizma Darku Lorencinu i predsjedniku Upravnog vijeća Agencije za obalni linijski pomorski promet Igoru Butorcu u kojem traži da se ne ukida dužobalna linija Rijeka – Split – Stari Grad – Korčula – Dubrovnik.

Poštovani,

nakon dopisa dostavljenih Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture te Agenciji za obalni linijski pomorski promet od 8. kolovoza 2012, 20. studenog 2012, te 7. prosinca 2012. godine, ponovo Vam se obraćam zbog najnovije vijesti o  potpunom, odnosno trajnom ukidanju dužobalne linije Rijeka – Split – Stari Grad – Korčula – Dubrovnik.

Bez obzira na izgrađenost autoceste, Grad Rijeka ne može se pomiriti niti složiti s ukidanjem jedine dužobalne linije s polaskom iz Rijeke koja nesumnjivo doprinosi razvoju turizma na cijelom obalnom području te omogućuje brodsku povezanost Rijeke i drugih obalnih gradova.

Ta odluka nije ni u skladu s dogovorima na više sastanaka na kojima sam prisustvovao s čelnim ljudima Ministarstva  pomorstva, prometa i infrastrukture, a nije u skladu ni sa logikom viđenja Hrvatske kao turističke zemlje, Rijeke kao tranzitnog grada i polazišne putničke luke. 

Ukidanje navedene linije obrazlagalo se izgrađenošću autoceste, sad se obrazlaže nedostatkom volje u jedinicama lokalne samouprave, županijama, gradovima i općinama duž obale koje su trebale izdvojiti sredstva za sufinanciranje te linije, odnosno njeno održavanje.

Na godišnjoj razini Jadrolinija sa svojom flotom od 50 brodova preveze približno 10 milijuna putnika i oko 2,5 milijuna vozila, te u ljetnim mjesecima ima preko 600 polazaka dnevno.

Mišljenja sam da se svi možemo složiti s konstatacijom da je Hrvatska pomorska zemlja u kojoj bi trebalo poticati brodski prijevoz, pronaći načina da se promovira i zadrži to što imamo, a ne da se sve redom gasi i ukida.

Jasna mi je teška ekonomska situacija u kojoj se zemlja nalazi, no u takvom stanju više vrijedi inovativan i kreativan pristup, pronalaženje drugačijih modela isplativosti, procjena i analiza novih ideja, a ne puko odustajanje jer nešto nije isplativo, a lokalni javni sektor ne može financirati.

Još jednom želim naglasiti da odluka o trajnom ukidanju linije Rijeka – Dubrovnik Gradu Rijeci nije prihvatljiva, te očekujem da se pronađu rješenja za zadržavanje ove linije i njezin razvoj i promociju. Ukoliko to uključuje sufinanciranje od strane županija, gradova i općina, te razgovore treba obnoviti. Ukoliko to podrazumijeva uključivanje turističkog sektora, treba otvoriti dijalog s Ministarstvom turizma i Turističkim zajednicama.

A smatram da prije svega sama Jadrolinija mora razmišljati razvojno i, osim sagledavanja troška i utvrđivanja brojki koje govore o nerentabilnosti, treba tragati za isplativim modelom i treba pronaći načina da ovu liniju pretvori u svoj brend jer ona to u ljetnim mjesecima doista i jest!

Stoga u ime građana Rijeke i brojnih turista koji s radošću koriste ovu liniju u ljetnim mjesecima, tražim da ne donosite konačnu odluku o ukidanju linije Rijeka-Dubrovnik, već da pronađete model i sredstva za njen opstanak. Grad Rijeka pritom Vam stoji na raspolaganju za svu pomoć i suradnju.

 Gradonačelnik Rijeke

Vojko Obersnel

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...