Početna - IZDVOJENO - Gradski vijećnici suglasni s ulaskom Opatije u urbanu aglomeraciju Rijeka
web

Gradski vijećnici suglasni s ulaskom Opatije u urbanu aglomeraciju Rijeka

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća gradski vijećnici Opatije podržali su odluku prema kojoj su suglasni s ulaskom Opatije u sustav urbane aglomeracije Rijeka.

Riječ je ovdje o integriranom teritorijalnom razvoju, koji znači suštinu suvremenog regionalnog razvoja i predstavlja osnovu za realizaciju sredstava iz fondova EU. Integrirani teritorijalni razvoj potreban i zbog prilagodbe ciljevima i kriterijima EU po pitanju regionalnog razvoja, prema Zakonu o regionalnom razvoju RH.

Tijekom duge javne rasprave što je prethodila ovom zakonu, koji je usvojen u prosincu 2014. uočeno je da se u Hrvatskoj miješaju pojmovi teritorijalnog ustroja lokalne i područne (regionalne) samouprave i integriranog teritorijalnog planiranja, pa mjerodavni napominju da nova zakonska rješenja nipošto ne utiču na reformu lokalne i regionalne samouprave, tj. na teritorijalni ustroj RH.

Planira se formiranje četiri urbane aglomeracije u zemlji – zagrebačke, riječke, splitske i osječke.

Urbana aglomeracija Rijeka imat će sjedište u Rijeci, a kao takva aglomeracija će napraviti strategiju svoga razvoja, uz rad Partnerskog vijeća.

Procedura je takva da predstavnička tijela svih jedinica lokalnih samouprava (općinska ili gradska vijeća)  koji su pozvani da se uključe u riječku aglomeraciju prethodno moraju dati svoju suglasnost Gradu Rijeci da ulaze u sustav aglomeracije, a konačnu odluku o tome donosi resorni ministar.

Na jučerašnjoj sjednici Gradsko vijeće Opatije odlučilo je, s 12 glasova za, da je suglasno s pristupanjem u urbanu aglomeraciju Rijeka.

Osim Opatije, u urbanoj aglomeraciji Rijeka predloženi su još i Grad Bakar, Općina Čavle, Općina Jelenja, Grad Kastav, Općina Klana, Grad Kraljevica, Općina Kostrena, Općina Lovran, Općina Matulji, Općina Mošćenička Draga, Općina Omišalj, i Općina Viškovo. Svi su predloženi temeljem kriterija dostignute suradnje putem komunalnih društava kao i suradnji u razvoju prometne i komunalne infrastrukture, pa je stoga Grad Rijeka predložio ove jedinice lokalne samouprave za članove koji će ustrojiti urbanu aglomeraciju Rijeka.

Inače, preporuke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su da područje urbane aglomeracije svakako bude manje od područja županije.

To je i razlog zbog kojeg nisu uključeni ostali otočki gradovi i općine, kao ni lokalne jedinice Gorskog kotara, a ni gradovi Crikvenica, Novi vinodolski i Općina Vinodolska.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...