Početna - IZDVOJENO - Putujuća izložba: Anna Frank, povijest za sadašnjost u Opatiji
web

Putujuća izložba: Anna Frank, povijest za sadašnjost u Opatiji

U utorak je  u opatijskoj osnovnoj školi Rikard Katalinić Jeretov održano otvorenje putujuće izložbe Anne Frank – povijest za sadašnjost .

Putujuća izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost  donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu.  Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a nakon Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita, Čakovca,  Bjelovara, Vrgorca i Pule, stiže i u našu Opatiju, točnije u osnovnu školu Rikard Katalinić Jeretov.

Koordinatorica opatijske postave je profesorica povijesti, Barbara Zanutel, koja je za ovu priliku pripremila učenike koji će voditi izložbu. Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Anne Frank je djevojčica koja je u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Izložba će biti postavljena do 27. ožujka u prostorijama škole.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...