Početna - IZDVOJENO - HDZ je zabrinut jer Hrvatska nema strategiju za izbjeglice
jandrokovic
web

HDZ je zabrinut jer Hrvatska nema strategiju za izbjeglice

Zabrinuti smo događajima vezanim uz izbjegličku krizu, zabrinuti smo najavama da će se u idućim danima situacija pogoršati, međutim, posebno nas brinu riječi predsjednika Vlade da Hrvatska nema plan ni strategiju kako se nositi s tim teškim, složenim humanitarnim pitanjem. Očekivali smo da predsjednik Vlade i Vlada u cjelini odgovore na pitanje kako će se nositi s eventualnom nekom nepredviđenom situacijom – rekao je u utorak član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandrokovićnovinarima u središnjici stranke.

Milanovićevo tumačenje da Hrvatska ne može imati vlastitu strategiju jer je nema ni EU Jandroković smatra lošim izgovorom.

– EU svoju politiku formira temeljem dogovora zemalja članica. Kada on izostane, onda svaka zemlja, a u ovome slučaju Hrvatska koja je posebno ugrožena jer smo susjedna zemlja, mora znati kako će odgovoriti na eventualni izbjeglički val koji može biti preusmjeren i u Hrvatsku – rekao je.

Dokazom da EU nema zajedničku politiku za izbjeglice smatra i najave iz Njemačke i Italije o mogućoj suspenziji schengenskog režima.

– Neke zemlje, pa i bogate razvijene zemlje, itekako kalkuliraju s time kako će pristupiti ovom pitanju i iz tog razloga smatram da nam se nikako ne smije dogoditi ono što se dogodilo u Makedoniji, Srbiji, pa i Mađarskoj, da hrvatska Vlada treba izaći s jasnim planom i strategijom kako će riješiti to pitanje – istaknuo je Jandroković.

Od Vlade očekuje da osigura stabilnost Hrvatske i sigurnost hrvatskih građana, ali i da pokaže dozu humanosti i zaštiti izbjeglice u mjeri u kojoj Hrvatska to može učiniti.

Dodao je kako HDZ smatra da treba izbjeći kaos i stihiju, a uvjeren je da suhrvatski građani spremni pomoći izbjeglicama.

– Siguran sam da hrvatski ljudi itekako suosjećaju s ljudima koji su sada u potrebi, isto tako sam siguran da hrvatski narod, sjećajući se onoga što se ovdje događalo, itekako zna da ljudima u potrebi treba pomoći. Međutim, nije moguće pomoći ljudima ako nemate plan i strategiju, a za to je odgovorna Vlada – smatra Jandroković.

Izvor: 24 sata

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...