Početna - IZDVOJENO - Hrčak, službena maskota Europskih sveučilišnih igara Rijeka-Zagreb 2016.
web

Hrčak, službena maskota Europskih sveučilišnih igara Rijeka-Zagreb 2016.

Europske sveučilišne igre koje će se 2016. godine održati u Rijeci i Zagrebu dobile su službenu maskotu koja je danas predstavljena široj javnosti. U glasovanju u kojem su mogli sudjelovati svi građani, najveći broj glasova osvojio je lik hrčka koji je tako postao zaštitnim simbolom Igara.

Konačni odabir maskote rezultat je procesa izbora koji je započeo u rujnu protekle godine. Na raspisani javni natječaj prijavljeno je 64 rada među kojima je deveteročlani žiri izabrao tri finalista koja su predstavljena javnosti. Drugi krug natječaja ponudio je građanima mogućnost da donesu konačnu odluku o tome kako će izgledati nova maskota. Od ukupno 5103 pristigla glasa najviše njih, točnije 43,7 posto, osvojio je lik hrčka mladih autora Vedrana Redea i Matije Tomšića.

„Koncept naše maskote zasniva se na ideji: “Važno je sudjelovati”, a životinja koja to najbolje utjelovljuje je maleni i simpatični hrčak. Ova životinjica je najpoznatija po svom glavnom načinu zabave – trčanju. Naš hrčak nije atletske građe, ali to ga ne sprečava da se bavi sportom. Ono što je njemu najvažnije je družiti se, dobro se zabaviti i sudjelovati, što ga čini pobjednikom bez obzira na ishod isto kao što je to svojevrsni moto samih Igara. Ponosni smo i sretni što je upravo naše rješenje izazvalo najviše simpatija kod građana i što je naš hrčak postao službena maskota ovako velikog događaja,“ izjavili su prigodom predstavljanja u sportskoj dvorani III. zagrebačke gimnazije autori maskote.

U ime Grada Rijeke konferenciji je prisustvovao pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Igor Načinović.

Uz predstavljanje službene maskote, organizatori su ovom prigodom najavili novi natječaj kojim će građani imati priliku izabrati i službeno ime maskote. Prijedloge imena građani će moći dati putem službene Facebook stranice Igara već od 27. siječnja.

Na Europskim sveučilišnim igrama 2016. koje će trajati dvanaest dana, očekuje se preko 5000 učesnika sa 300-tinjak sveučilišta iz cijele Europe. Igre su promocija važnosti tjelesnih aktivnosti među mladima i razvoja volonterizma, a važne su i za unaprjeđenje urbane infrastrukture i stvaranje boljih uvjeta studentskog života, budući da će se osim smještajnih kapaciteta, koji će se izgraditi za potrebe Riječkog sveučilišta, obnoviti i smještajni kapaciteti Zagrebačkog sveučilišta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...