Početna - IZDVOJENO - Gost HRT-a Miroslav Lazanski, ratni huškač
Miroslav_Lazanski
foto; screenshot

Gost HRT-a Miroslav Lazanski, ratni huškač

HRT-ova emisija Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala u srijedu navečer je uzburkala duhove, ne toliko zbog teme, osjetljive same po sebi, nego zbog odabira gosta.

U emisiji na temu regionalne utrke u naoružavanju gostovali su politički analitičar i dekan VERN-a Vlatko Cvrtila, vojni analitičar portala Obris org. Igor Tabak i Nikola Brzica iz HDZ-ova Odbora za obranu, ali i Miroslav Lazanski, političko-vojni analitičar, koji je hrvatskoj javnosti poznat iz predratnog razdoblja i to u prilično negativnom kontekstu.

Očekivano, još tijekom emisije na društvenim mrežama počeli su nicati negativni komentari na račun gosta, ali i HRT-a koji mu je dao prostor.

Podsjetimo, Lazanski je predlagao zapovjedniku JNA Veljku Kadijeviću vojni puč, smatrajući da “I to bi bilo bolje od ovog krvavog raspada”. Njegova tetka Biljana Plavšić bivša je predsjednica Republike Srpske. Lazanski je vatreni ljubitelj avijacije, a hvalio se da u dokolici sjedne u MIG i malo se provoza. Tako je, priča se, sijao i bombe u vrijeme Domovinskoga rata.

Njegov nastup u Otvorenom neki su gledatelji, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, ocijenili kao huškački, bezobrazan, arogantan, bahat. Emisiju je zaključio rečenicom: Ne zaboravite, Severina se udala za Srbina.

Tako je analitičar Andro Ozretić na svom FB-u napisao:

”Lazanski je zadnji put bio na televiziji kad je uoči velikosrpske agresije na Hrvatsku radio intervju s Kadijevićem. Kad ga čovjek sluša zbilja bi nam Amerikanci mogli donirati i nuklearno oružje, koje on cinično spominje”.

Komentatorica i novinarka Anita Malenica napisala je:

”Je li gostovanje Lazanskoga bilo nužno? Pitam se pitam.Uspio je i Cvrtili dignut živac.”

Evo i zanimljivijih djelova emisije.

Što je pokretni laser raketa?

To je samovozni lanser nastao kao odgovor na zahtjev Amerike koja se suočila sa Sovjetskim snagama. Od tada do sada se mnogo toga promijenilo, to je suvremena oprema. Preciznost kod ovog oružja mnogo je veća. Ovi sustavi su omogućili da se gađaju točkaste mete, rekao je Brzica.

Od kud drama u Srbiji?

Mediji su lansirali tu temu ali je dvojbeno o kakvom se naoružanju radi, svašta se moglo pročitati. Novinari su pokrenuli priču i određeni dužnosnici su se primili toga i počeli ponavljati, kazao je Brzica.

Od kud panika?

u politici se ne treba ravnati izjavama nego potencijalima, to determinira njegove navike. Bitno je koja zemlja što ima. Neki su portali tome dali senzacionalistički prizvuk. Taj domet ima i najnovija raketa.  Ne bih se složio da je u Srbiji bila panika, oni su samo reagirali na ono sto je u Hrvatskoj tema. Vučić je dobro reagirao, rekao je Brzica.

Pojavile su se neke izjave da se dosegne Niš i lavina je krenula. To je bespotrebno u ovoj ekonomskoj situaciji, trošiti novac. Ne znam da je NATO ikome dao takve rakete. Vidim da je ministar Kotromanović rekao da se ne brine, naravno da se treba brinuti jer je jako loša poruka, rekao je Lazanski.

Tko će napasti Hrvatsku? Nitko u Srbiji nema ambicije napasti Hrvatsku jer direktno tada napada NATO. Neće vama NATO dati rakete, niti jednoj članici nije dala, Rusiju ne možete dosegnuti, dodao je Lazanski.

Mislim da Lazanski čita previše novina u Srbiji. Meni ste stvorili psihozu bespotrebno i Vučić je mogao odgovoriti da će se raspitati pa onda dati izjavu. Čini mi se da postoji potreba u Srbiji da govore hrvatskoj kako bi se trebali ponašati, rekao je Cvrtila.

Nitko vam ne spori da to trebate nabavljati, ubacio se Lazanski.

Razočaran sam vašim komentarom da niti jedna članica nije dobila ništa od NATO-a, prokomentirao je Cvrtila.

Nitko nije reagirao, ova priča je bez ikakve osnove, ja vas nisam prekidao, molim vas da i ja dovršim pa ćete onda vi. Zašto se Srbija osjetila ugroženom, da ćemo je napadati, nismo je nikada napali niti je planiramo. Nabavlja se da ne može biti ofenzivno sredstvo, objasnio je Cvrtila.

Gosti su krenuli upadati jedno drugome u riječ, nadglasavati se i burno raspravljati.

Cvrtila je upitao Lazanskog zašto, kad je sada tako miroljubiv politički vrh u Srbiji nisu bili i onda kada je započinjao rat.

Lazanski odgovara kako sadašnji ministar unutarnjih poslova nije bio u Šešeljevoj stranci, Vučić i Nikolić nisu bili ljudi koji su tada mogli odlučivati. Jer onda se možemo vratiti na izjavu Tuđmana – da nije bilo rata, Hrvatska ne bi bila priznata, rekao je Lazanski.

Hoće li završiti smirivanjem tonova između dvije države ili će se nastaviti oštri odnosi?

Teško je reći, ako pogledate puno se pričalo o balističkim raketama, paralelno se išlo i s drugim pitanjima, kad će izbori i hoće li, tu se spekulira o izborima pa postoji šansa da je cijela tema u predizbornom kontekstu. Hrvatska vojska je ovo ljeto pokazala puno opreme i iskreno to je razumljivo jer Hrvatska ima veći proračun za vojsku, rekao je Tabak.

Sve gledate kroz budžet, u vašem budžetu su plaće vojnika dvostruko veće ali Srbija ima više opreme. Vi čete dobiti pancir haubice, a mi imamo proizvodnju nove koja se prodaje širom Azije. Impresioniran sam inženjeringom, ali vi ste u broju tenkova manjkavi, gusjeničara, raketnog naoružanja, rekao je Lazanski hvaleći se koju opremu posjeduje Srbija.

Možda se radi o ravnoteži? Ali to je nepotrebno. Mi živimo na zalihama iz bivše Jugoslavije. Vi još živite na onome što je Titova Juga stvorila, rekao je Lazanski.

Kakvo je stanje s migovima? Mi imamo veliki broj aviona na papiru, tražili smo od rusije akumulatore ali su nastali problemi, rekao je Lazanski.

Što je s našim zrakoplovstvom? Helikopteri su naoružani, imaju senzore koji omogućavaju pronalazak mete i ljude, na osam km može prepoznati čovjeka u mraku. Osim vojnih potreba helikopteri mogu puno dati u spašavanju ljudi. Jeftini su za održavanje i imamo slične helikoptere za civilnu upotrebu. Puno smo dobili tom donacijom, rekao je Brzica.

Kad govorimo o ravnoteži između Srbije i Hrvatske neće se ništa promijeniti u snazi, nikome u Hrvatskoj nije palo na pamte njima određivati koliko bi čega Srbija trebala imati, dodao je Brzica.

Rusija i Amerika, što ovo znači u geostrateškom smislu? Mislim da smo postali dio prostora natjecanja velikih sila sto je logično nakon ukrajinske krize ali i stanja na bliskom istoku. Drugo područje je Balkan gdje se zaustavlja realizacija nekih političkih projekata koji bi mogli i dalje ovaj prostor fragmentirati. Mi odigravamo te igre za velike igrače, u ovom smislu Srbija ni ne može drugačije igrati i da bi svoj put ubrzala za EU mora jedno govoriti Bruxellesu, drugo Moskvi. Prema tome mislim da je to jedna igra koja daje rezultate. Samo je pitanje do kad se igra može voditi i hoće li biti očekivana korist jer Srbija previše naglašava tu povezanost s Rusijom i sumnjam da bi im dali besplatno, rekao je Cvrtila. Možete li prepustiti Rusiji svoju naftu? Nećemo prepustiti, vi ste svoju prodali, rekao je Lazanski.

Do kad će to moći na dvije stolice? Mi živimo u novom Hladnom ratu za koji ne znam je li ikad prestao. Nitko ne zna sto će biti sa EU za četiri do pet godina. Ja sam navijao za vojni puč, rekao je Lazanski.

O vama se spekulira da ćete biti budući ministar obrane? Recimo da je to točno, mislim da unutar oružanih snaga trebaju reforme, ali dio reformi je napuštanje tehnologije iz 60ih godina prošlog stoljeća i kolega je dobro rekao, bilo je riječi o lanserima, Finci su 2012. godine zatražili te rakete i Rusi su odmah reagirali ali su povukli to kad su Finci naručili od njih. Ali su se naposljetku Finci ipak odlučili za Američke, rekao je Brzica.

Je li ovo oblik psihološkog rata? Mislim da ne bi trebalo u tom obliku razgovarati. Nitko u ovoj regiji nema kapaciteta niti namjera poduzimati agresivne namjere. Mislim da reakcija Srbije kao da se boje nas, nemate se čega bojati, ne pokušavamo vas zastrašiti. To treba prekriti sa stručnim analizama, a ne pretpostaviti za što bi se te rakete trebale koristiti. Ova je tema ušla u medije jer nema drugih, rekao je Cvrtila.

Nemojte kupovati pa necemo, rekao je Lazanski. Kupujte što hoćete, mi nećemo reagirati, odgovorio je Cvrtila. Nemojte se čuditi srpskim reakcijama, rekao je Lazanski.

Što će se sada događati, hoće li se nastaviti ili staje ova priča s naoružavanjem? Nastavit će se medijska buka, te stvari treba napraviti, treba se modernizirati. Neka Srbija nabavlja što želi, rekao je Tabak.

Mislim da gledatelji apeliraju na razumnost, da se novci ulože u ekonomiju. Nadam se da će Brzica imati tu plemenitu zadaću u korist dobrih odnosa, jer Vučić želi dobre odnose, Vučić je Karamarku čestitao na izbornom rezultatu i prije objave rezultata. Nije čestitiao Milanoviću, a kako je znao prije izbora? Zato što su srpske obavještajne službe dobro obavile svoj posao, rekao je Lazanski.

Mislim da je to bila kurtoazna čestitka i da nema fantastičnih zaključaka i mislim da Hrvatska i Srbija imaju loše političke odnose, rekao je Cvrtila.

Vizija za budućnost? Hrvatska i Srbija imaju 80 posto zajedničkih ciljeva i interesa i ovo je pitanje suvereniteta i hrvatska mora donijeti odluku u dogovoru sa svojim partnerima, rekao je Brzica i dodao da se i Srbija mora suzdržati oko komentara kod ovakvih tema.

Što ćete učiniti ako Amerikanci odbiju poslati naoružanje, upitao je Lazanski.

Mi smo pokazali interes i dobili smo odgovor, kao vi za akumulatore, odgovorio je Brzica.
Ne zaboravite, Severina se udala za Srbina, zaključio je Lazanski.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...