Početna - IZDVOJENO - Hrvatska i Opatija prvi će put biti domaćin Svjetskog halal kongresa
madona-opatija
Foto: FreePix.biz

Hrvatska i Opatija prvi će put biti domaćin Svjetskog halal kongresa

World Halal Day Croatia od 2. do 4. studenoga održat će se u Opatiji. Prvi veliki međunarodni halal kongres u Hrvatskoj okupit će svjetske proizvođače, predstavnike vodećih svjetskih halal ustanova, proizvođača, pružatelja usluga, kupaca i distributera, akademske i istraživačke zajednice, veleposlanstva, državnih ustanova te predstavnike drugih domaćih i inozemnih ustanova s ciljem razmjene iskustva i predstavljanja Hrvatske i regije kao nove destinacije i primjene uspješnog modela halal norme u Europi i svijetu.

– Zahvaljujemo Gradu Opatiji i predstavnicima turističke zajednice koji su prepoznali važnost ovog prvog velikog kongresa u Hrvatskoj. Ove se godine obilježava 100 godina od institucionalnog priznanja islama u RH, a tim povodom Centar za certificiranje halal kvalitete, kao jedna od institucija Islamske zajednice u RH u suradnji s United World Halal Development organizacijom iz Singapura, organizira ovaj međunarodni halal kongres. Tri dana bit će posvećena kongresu i izložbenom dijelu. Govorit će se o halal tržištima, odnosno halal tržištu koje je prošle godine procijenjeno na 1,8 trilijuna američkih dolara u koje je ulazila prehrambena industrija, prerađivačka industrija, turizam, financije, gospodarstvo…  Znači govorit ćemo o perspektivama halal tržišta, o turističkom halal tržištu koje je lani procijenjeno na 140 milijardi američkih dolara i prvi put u Hrvatskoj govorit ćemo o potencijalima islamskih financija i bankarstva. Cilj kongresa je privući kompletnu halal industriju, na taj način omogućiti sklapanje poslova ali svakako i privući nove investitore i svježi kapital u Hrvatsku – rekao je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje Halal kvalitete prilikom jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o suradnji i organizaciji World Halal Daya s gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem.

Dujmić se zahvalio što je Gradu Opatiji ukazana velika čast, rekao je kako će održavanje kongresa biti i doprinos kongresnom turizmu grada, te da ga je stoga podržala i Turistička zajednica Grada Opatije.

Kongres će imati i humanitarni karakter, a sakupljena sredstva donirat će se opatijskim »Kolibrićama«, skupini djece iz Društva »Naša djeca« Opatija s posebnim potrebama, kazao je gradonačelnik.

Svečanom potpisivanju sporazuma uz gradonačelnika i rukovoditelja Centra, nazočili su i zamjenici gradonačelnika Opatije Marina Gašparić i Fernando Kirigin, direktor tvrtke »Opatija 21« Mladen Sinožić, voditelj Odjela za certificiranje i turizam Muhamed Mandžić,  tajnica Centra Edina Mešić, glavni riječki imam Hajrudin efendija Mujkanović i vanjski suradnik Centra za certificiranje halal kvalitete Abi Shalabi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...