Početna - IZDVOJENO - Hrvatska izgubila desetke tisuća ruskih turista

Hrvatska izgubila desetke tisuća ruskih turista

Rezultati turističke sezone 2013. nisu bili jednoznačni za hrvatski turizam. S jedne strane, tih rekordnih 13 milijuna stranih turista – njihov broj premašio je indeks 2012. za 5,6 posto. S druge strane, dogodio se osjetni pad dolazaka ruskih turista, i to zahvaljujući uvođenju viza i rastu cijena usluga, smatraju turistički operateri.

– Nakon rezultata sezone 2013. prisiljeni smo konstatirati 22-postotni pad ruskih turista: 160 tisuća u odnosu na 200 tisuća u 2012. Hrvatska je izgubila poziciju na rejtingu država u koje dolaze ruski turisti. Pala je s trinaestog mjesta na dvadeseto – rekao je veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji Igor Pokaz. Kao uzroke takvog pada naveo je uvođenje viznog režima, rast cijena u Hrvatskoj te nerazumijevanje između hrvatskih hotela i ruskih turističkih operatera, piše Ruski vjesnik.

Bez obzira ne te objektivne probleme, situacija će se u dogledno vrijeme, prema mišljenju turističkih vlasti Hrvatske, stabilizirati te će se dolazak ruskih turista povećati do 500 tisuća na godinu.

– Uzimajući u obzir vizna pojednostavljenja i veliki turistički potencijal Hrvatske, ti se ambiciozni ciljevi u potpunosti mogu postići. Osim toga, Rusija ulazi u prvu petorku država koje su prioritet za Hrvatsku na planu razvoja turizma – izjavio je zamjenik ministra za turizam Republike Hrvatske Ratomir Ivičić.

– Radimo sve što je u našoj mogućnosti da bi prijelaz na vizni režim prošao maksimalno bezbolno za Ruse. Od ove godine svim turistima izdavat će se višekratne vize na radoblje od pola godine. Turisti, koji su posjetili Hrvatsku prošle godine, mogu dobiti multivizu na duži rok. Radimo na pojednostavljenju anketa da bi zaštitili ruske turiste od birokratskih procedura. Od lipnja prošle godine pojavila se mogućnost da se zahtijev za dobivanje viza oformi putem internet stranice. U dvadeset ruskih gradova rade vizni centri Hrvatske – kaže Ivčić.

Kako ističu turističke vlasti Hrvatske, većina hrvatskih hotela sad je osvijestila potrebu za fleksibilnijim pristupom ruskim turističkim operaterima, što će se pozitivno odraziti na dolazak ruskih turista u Hrvatsku.
– Hrvatski hotelski sektor je privatni sektor, ne možemo vršiti pritisak na njega, no pravimo sve napore kako bi hotelijerima pokazali stvarnu sliku onog što se događa, pozivamo ih da se lojalnije odnose prema ruskim turističkim operaterima – , govori Meri Matešić, direktorica Hrvatske turističke zajednice.

– Oni hoteli, koji razumiju rusku specifičnost, bezuvjetno daju prihvatljive cijene, no ipak glavna zadaća hrvatskih hotelijera je zarada novca. Radi očuvanja broja ruskih turista, koji su za našu ekonomiju jako važni, morat ćemo uložiti maksimum napora – kaže Meri Matešić.

Radi očuvanja i povećanja broja turista hrvatske vlasti razradile su nacionalnu koncepciju razvoja turističkog sektora do 2020., koja pretpostavlja povećanje prisustva Hrvatske na turističkom tržištu Ruske Federacije pomoću strategija odnosa s javnošću. Planirane su investicije za objekte lokalne turističke infrastrukture, a zanimanje za njih pokazao je i ruski biznis.

– Glavni pravci našeg rada s ruskim turističkim biznisom su radni susreti, izložbe i putovanja radi upoznavanja sa zemljom. U 2014. prvo će se održati worhshop u Ekaterinburgu i Nižnem Novgorodu – rekao je Mladen Falkoni, direktor predstavništva Nacionalne turističke zajednice Hrvatske u Ruskoj Federaciji.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...