Početna - IZDVOJENO - Hrvatska nije ušla u EU da šuti i sluša
Milanović
FOTO: G.P.

Hrvatska nije ušla u EU da šuti i sluša

U političkom i javnom životu RH još se nije dovoljno razvila svijest o ravnopravnosti Hrvatske u Europskoj uniji, u koju nije ušla kako bi samo šutjela i slušala, a građane se pokušava plašiti sankcijama koje navodno stalno prijete iz Bruxellesa – izjavio je u Saboru hrvatski premijer Zoran Milanović u svom prvom izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u prošloj godini, javlja HRT.

Građane se pokušava plašiti nekakvim sankcijama koje Hrvatskoj navodno stalno prijete iz Bruxellesa, iz ovog ili onog izmišljenog razloga. Kao što znamo, strah uglavnom izvire iz neznanja – rekao je Milanović. Hrvatska nije ušla u EU pod uvjetom da šuti i sluša, istaknuo je.

Od 1. srpnja prošle godine Hrvatska svojim glasom, i pripadajućim pravom veta, može blokirati neke važne odluke Europskog vijeća, ali tu mogućnost ne doživljava i nikad neće doživljavati sredstvom ucjene i dnevnopolitičke manipulacije, nego jednim od jamstava pune ravnopravnosti unutar Unije – rekao je Milanović.

Podsjetio je da se Hrvatska u dugotrajnom i teškom pregovaračkom procesu izborila i da sad zaslužuje ravnopravnost i partnerski status u Europskoj uniji. Dodao je da ravnopravnost podrazumijeva odgovornost i međusobno povjerenje, a povjerenje se ponajprije temelji na racionalnom uvidu u vlastite mogućnosti i interese. Prema njegovim riječima, to je formula uspješnog hrvatskog članstva u Europskoj uniji, javlja HRT.

Premijer Milanović naglasio je i kako procedura prekomjernog deficita nije kazna Hrvatskoj nego mehanizam koji će pomoći da bez političkog kalkuliranja provedemo reforme. Odluka da se živi u skladu s vlastitim mogućnostima koje možda, nisu uvijek tako niske kako se misli, uvijek je politička odluka, rekao je premijer. Najavio je reforme na ovaj način neodrživih sustava, konkretno zdravstva i obrazovanja, zatim restrukturiranje državne uprave, javnih službi, pravosudnog sustava. Reformirat će se radno zakonodavstvo, nastaviti s restrukturiranjem državnih i javnih poduzeća, racionalizacijom sustava državnih agencija i upravljanja državnom imovinom, najavio je.

Zakon o suradnji Sabora i vlade u europskim poslovima propisuje da premijer jednom godišnje, na početku prvog godišnjeg zasjedanja Sabora, podnosi Saboru izvješće o održanim sastancima Europskoga vijeća u protekloj godini.

Otkako je Hrvatska postala punopravnom i stabilnom članicom EU, održana su dva sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu: prvi u listopadu, drugi u prosincu. Oba puta, kao i na prethodnim sastancima Vijeća na kojima Hrvatska nije imala pravo glasa, dominantne su bile ekonomske teme, rekao je Milanović.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...