Početna - IZDVOJENO - Hrvatska prva u svijetu po broju transplantacija
operacija-oka

Hrvatska prva u svijetu po broju transplantacija

Hrvatska je s 40 donora organa na milijun stanovnika svjetski prvak u presađivanju organa, prva po broju transplantacija jetre i bubrega, a druga po presađivanju srca. I ako se nečim u našoj zemlji možemo ponositi to je transplantacijska medicina.

Možemo itekako biti ponosni na zdravstvene timove koji ne gledaju koliko radnih sati provedu u operacijskoj dvorani – koji su spremni u bilo koje doba dana ili noći krenuti u vrlo složene operativne zahvate. Možemo biti ponosni na sve obitelji koje su nakon smrti svojih najmilih bili spremni pristati na doniranje organa kako bi spasili živote njima nepoznatih ljudi.

U jučerašnjoj Temi dana na HRTu gostovao je dr. Stipislav Jadrijević iz Kliničke bolnice Merkur, liječnik koji je u timu za transplatacije od njegova osnivanja 1998. godine. Stvarno smo najbolji. Od prvog dana postojao je entuzijazam, a ovakvim uspjesima doprinijelo je i to što je država navrijeme prepoznala važnost transplantacija, rekao je dr. Jadrijević.

Iznio je podatke da je u 2015. obavljeno 213 transplantacija bubrega, 141 jetra, 37 srca, 8 gušterača. Nakon toliko iskustva postigli smo da nam je prosjek trajanja transplatacije jetre 2 i pol sata, istaknuo je dr. Jadrijević.

Mirela Pandžić iz Hrvatske udruge transplant izrazila je zadovoljstvo što je naš transplatacijski program doveden na razinu da zapravo nema lista čekanja. Prenijela je neka svoja iskustva jer je jedna od onih kojima je presađeno srce. Kad su srce i jetra u pitanju čovjek nema alternativu … kad se dogodi transplantacija dobijete novi zamah, nova krila, presložite prioritete, relativizirate bedastoće, nastojite biti korisni, kaže Mirela Pandžić.

Prim. dr. Branislav Kocman, predsjednik Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu rekao je kako nema objektivnog razloga da se u Hrvatskoj ne obavljaju transplatacije pluća. Godišnje bi ih imali oko 20, pacijenti ne bi putovali u Beč na operacije, istaknuo je Kocman.

S njim se složio i dr. Jadrijević te dodao da transplantacija pluća koliko god komplicirana bila, nije zahtjevnija od presađivanja jetre. Osnovali smo transplantacijsko društvo i pokrenuli smo inicijativu u ndai da ćemo uskoro vidjeti simultanu transplantaciju pluća i srca, istaknuo je Jadrijević.
Na pitanje obavljaju li transplantacije debelog i tankog crijeva, rekao je da su to rijetki zahvati, ali i veoma skupi. U SAD-u im je cijena oko 2 milijuna dolara.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...