Početna - IZDVOJENO - Hrvatska je Zona Besplatnog Čitanja, dostupno 100.000 vrhunskih knjiga!
hrvatska-cita

Hrvatska je Zona Besplatnog Čitanja, dostupno 100.000 vrhunskih knjiga!

Od ovog tjedna svi ljudi unutar granica Republike Hrvatske ove blagdane mogu čitati potpuno besplatno putem nove aplikacije Croatia Reads (Hrvatska Čita). Svima postaje dostupno 100.000 vrhunskih knjiga iz cijelog svijeta za besplatno čitanje bilo gdje unutar njenih granica, bez članske iskaznice ili posebnog koda.

Sve što trebate napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se (sign up) i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

Projekt FREZ (Free Reading Zones) je prvi put predstavljen početkom jeseni kada je Café Velvet u Zagrebu postao prva Zona Besplatnog Čitanja u Hrvatskoj. Café Velvet je zapravo pilot-projekt koji je od početka imao ideju cijele Hrvatske kao Zone Besplatnog Čitanja u vidu, a kojeg je pokrenula Hrvatica s njujorškom adresom Mirela Rončević s ciljem omogućavanja slobodnog pristupa knjigama i znanju, mašti i pričama koje one prenose i pobuđuju. Lansiranjem aplikacije Croatia Reads, Hrvatska je postala zemlja u kojoj je danas eruptirala revolucija knjige – medija koji se baš u njoj u potpunosti oslobađa u digitalnom formatu i pronalazi put do čitatelja bez obzira gdje se on nalazio, u centru Zagreba ili na otoku u Dalmaciji. Ovo je prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestsellerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države.

Prvi sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka, a svoje naslove u digitalnom formatu ustupili su i brojni hrvatski izdavači.

Beneficije za turizam Hrvatske su također mnogostruke. Kolekcija u aplikaciji, koja neprestalno raste, sadrži turističke vodiče o Hrvatskoj i knjige na raznim svjetskim jezicima, kako beletristiku tako i publicistiku. Od pop fictiona i ozbiljne književnosti do duhovnosti i kuharica. Od poezije i putopisa do zabave i slikovnica. Od umjetnosti i ekonomije do znanosti i tehnologije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...