Početna - IZDVOJENO - Hrvatski paradoks: Nedostaje nam radne snage i pored 220.000 nezaposlenih!?
madona-opatija
Foto: FreePix.biz

Hrvatski paradoks: Nedostaje nam radne snage i pored 220.000 nezaposlenih!?

Hrvatski poslodavci traže hitno odobrenje kvota za strane radne dozvole, o čemu im ovise novi poslovni ugovori.

S jedne strane nezaposlenost s druge nedostatak čak 5099 radnika. Paradoks s kojim se najviše bori brodogradnja. U Uljaniku je zato u protekle dvije godine prekvalificirano 300 radnika.

U Uljaniku žele domaće ljude, ali uvoz radne snage trenutno je jedino rješenje.

“To su visoko stručni radnici za specifična brodograđevna područja i zato takvih radnika nažalost u Hrvatskoj nema, jer ih domaći srednjoškolski sustav ne producira u pravoj mjeri u kojoj su oni potrebni realnom gospodarstvu”, objašnjava direktor korporativnih komunikacija Uljanika Hrvoje Markulinčić.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca od Vlade traže hitan dogovor o broju radnih dozvola za strance u idućoj godini.

“Ovisno o kvotama će ovisiti naši planovi i možemo li ići u neke povećane investicije. Mi imamo strukturni problem da imamo 200 tisuća radnika na burzi, a s druge strane fali nam radnika, što je jedan apsurd i ono što mi očekujemo i dajemo vladi da se sjednu i malo poslože, mi ćemo sigurno otvoriti razgovore s ministarstvom rada oko prekvalifikacije”, otkriva glavni ravnatelj HUP-a Davor Majetić.

Ministarstvo je za ovu godinu odobrilo 2300 radnih dozvola. Koliko će ih biti odobreno za iduću godinu još se ne zna.

“U ovom trenutku Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava razmatra pristigle prijedloge za zapošljavanje stranaca. Bitno je naglasiti kako je u procesu usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada ključna i suradnja s poslodavcima i sindikatima te ostalim dionicima na tržištu rada”, kažu iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Situacija je, kritična i u graditeljstvu, prometu, informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji ali i u turizmu kojemu sezonci ipak nisu dovoljni.

“Budući da smo pri selekciji kadrova konstantno suočeni s deficitom određenih radnih mjesta, prije svega na radnom mjestu konobara”, kaže voditelj korporativnih komunikacija grupacije Milenij hoteli Ivan Sarajlić.

I oni su zapošljavanje poticali kroz stipendiranje, no nitko neće u konobare. Poslodavci krive loš obrazovni sustav i slabu popularizaciju deficitarnih zanimanja, piše rijecanin.rtl.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...