Početna - IZDVOJENO - HZZO ne priznaje ozljedu na radu koja se dogodila – na radu
foto: web

HZZO ne priznaje ozljedu na radu koja se dogodila – na radu

Kako funkcionira HZZO?

Radnik radi, zaposlen je u određenoj tvrtci. Poslodavac mu na ime plaće uplaćuje doprinose državi, a neki od tih doprinosa su  i zdravstveno osiguranje kao i osiguranje od ozljeda na radu. Osim toga, 99% građana plaća i dopunsko osiguranje, kako se ne bi “ne daj bože” ozlijedili pa plaćali dodatne troškove Zdravstvu uopće.

Slučaj jedne građanke RH govori upravo suprotno. Dogodilo se, naime, da se djelatnica jednog restorana, za vrijeme radnog vremena, radeći kao pomoćna kuharica u kuhinji, porezala nožem po ruci. Kako bi zaustavila krvarenje, podigla je ruku u zrak, no dogodilo se da je ostala bez svijesti, pala na pod i teže udarila glavom o isti te je pri tom udarcu zadobila teški hematom na mozgu. Kolege su odmah pozvali Hitnu pomoć, nakon čega je spomeuta djelatnica završila na operacijskom stolu na operaciji koja je trajala čak tri sata.

Djelatnica je bila na bolovanju dva puna mjeseca što govori u prilog činjenici da su posljedice ove ozljede mogle biti kobne.

Međutim, nakon što su liječnici utvrdili da dotična pacijentica nije imala nikakvih zdravstvenih tegoba prije nesretnog događaja te kako se uistinu radi o ozljedi na radu, stiglo je rješenje od HZZO-a u kojem stoji kako  je liječničko povjerenstvo zaključilo  da se radi o urođenim ili stečenim predispozicijama zdravstvenog stanja koje mogu imati za posljedicu bolest te da se slijedom navedenog utvrđuje  da za predmet ozljede nisu ispunjeni uvjeti za priznavanje ozljede kao ozljede na radu. Dakle, HZZO ne priznaje ovakav način ozljeđivanja kao ozljedu na radu.

Da stvar bude još gora, nakon isteka od dva mjeseca bolovanja, tj. onoga dana kada je plaću djelatnici trebala početi uplaćivati država, djelatnica je bila primorana vratiti se na posao jer, jednostavno, da bi preživjela, plaću primati mora, a država je nije htjela uplaćivati.

Malo je reći da su djelatnica i njezin poslodavac bili zgroženi ovom odlukom.

“Ne dao Bog” da se itko ozlijedi na poslu…

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...